Ta hand om jordgubbarna: En enkel limemarinad!

Vid denna tid på året står hela Värmland i blom och grönskan ute i naturen gör mig så fantastiskt glad och hoppfull. En riktigt speciell vecka är här och vad kan egentligen kännas mer svenskt än midsommar? För de flesta är jordgubbarna betydelsefulla att garnera den kommande helgen med. Något som hela familjen kan uppskatta … Läs mer

Fler tips!

Smör kan man frysa in, perfekt att ta upp & baka på. Fil kan frysas in & användas till pannkakor. Knäck ägg, vispa upp dem lätt med gaffel, frys in i en burk. Perfekt till omelett & äggstanning. 

Mjuka tomater 🍅

Tomater: Rosta i ugn med olja, örtsalt & örter. Koka en pastasås, tacosås, salsa, ketchup, tomatsoppa, krossade tomater (kan frysas in).

Banan, Apelsin & Kardemumma-granola

4 bruna bananer 1500 gram havregryn 1 tsk havssalt 2 msk grovt stötta kardemumma kärnor 3 dl kokosflingor Riven Apelsincest/apelsinskal från 2 stora apelsiner. Pressa saften ur apelsinerna. Mixa bananerna, apelsinsaften och kryddorna till en slät massa, häll massan i en bunke, vänd ner havregryn, kokosflingor. Blanda väl, häll ut alltsammans på en plåt med … Läs mer

Fattiga riddare

Fattiga riddare är en klassiker som passar utmärkt som både frukost eller efterrätt. Ett perfekt sätt att ta vara på mejeriprodukter och bröd som närmar sig slutdatum. Fattiga riddare 12 formbröd 4 ½ dl mjölk 1 ½ dl mjöl 3 ägg 1 tsk salt 1 msk socker Vispa samman mjölk, mjöl, ägg, salt och socker. … Läs mer

Mias Äppelplättar

Plättar funkar utmärkt till frukost, mellis eller egentligen närsomhelst. Här är ett recept där vi tar tillvara på råvaror som traditionellt är sånt vi slänger när det börjar se lite kantstött ut. Mias Ljuvligt Goda Äppelplättar 2 rivna äpplen, (kan även bytas ut mot blåbär, banan, lingon, hallon m .m). 1 stort ägg eller 2 … Läs mer

Mias Äppelgranola

Granola är ett hälsosamt & bra alternativ till frukost. Personligen står jag mig ganska många timmar på just granola! Du kan variera den i all oändlighet på råvaror just du har i skafferiet & efter eget tycke & smak. Mias Äppelgranola 12 dl havregryn 2,5 dl äppelmust eller äppeljuice 2 dl kokosflingor 1,5 rågad msk … Läs mer

Picklad rödlök

1-2 strimlande rödlökar, ni väljer själva om ni vill ha halvmånar eller hela lökringar! 1-2-3 Lag 1 dl ättikssprit 2 dl strösocker, har ni inget strösocker kan ni ta 2,5 dl florsocker istället 3 dl kokande vatten (koka gärna i vattenkokare) För att förhöja utseendet & smaken kan man ta i en nypa salt, lite … Läs mer

Pappa Svens svampröra

Min pappa är en riktig skogsmulle, han plockar mycket svamp & detta recept kom till när han hade mycket svamp över & behövde äta upp den. Sedan har jag förstås piffat till det i mitt smak & tycke precis som jag hoppas att du kommer göra! Servera gärna på varma mackor, på pizza, i piroger, … Läs mer

Mias svinnpaj

När fantasin är lika uttömd & tom som kylen kan man alltid göra en man tager vad man haver paj! Tänk vilken vinst för din ekonomi, bonden, odlaren, klimatet du gör genom att ta tillvara istället för att kasta! Genom detta matvinn så minskar du ditt matsvinn! Bra va?!!! Självklart kan ni köpa en färdig … Läs mer