Over Night Oats, havregrynsgröt!

👩🏼‍🍳Kock-Mia tipsar om Over Night Oats – havregrynsgröt. 🥄 2 dl havregryn 2 dl äppelmust 1 tsk grovt stötta kardemummakärnor Blanda alltsammans och ställ antingen i kylskåp eller övertäckt i rumstemperatur till nästa dag. Servera med mjölk, bär och eventuellt kanel. 😋

Ingefärashot

Gör så här: 1 liter vatten eller 1 liter äppelmust, ni kan även ta hälften vatten & hälften äppelmust! Saften från 6-10 citrus frukter 1 bit eller 1 hel rot färsk riven ingefära, beroende på hur starkt ni föredrar, eller hur mycket ingefära ni har hemma! 2 tsk torkade chiliflakes eller 1 färsk chili. Riv … Läs mer

Kock-Mia tipsar om Krutonger på torrt bröd

Gör så här: Skär brödet i tärningar och tillsätt olja i lagom mängd. Krydda med era favoritkryddor samt torkade örter och eventuellt sesamfrön. Vänd runt krutongerna. Klä en plåt med bakplåtspapper. Häll över brödtärningarna och rosta i 200 grader tills de är gyllene och krispiga. Eventuellt kan de behöva torka lite på eftervärmen från ugnen … Läs mer

Banana dulce cheesecake

Dulce de leche, ca 5 dl färdig kräm: 1 liter mjölk (3%), 1 dl grädde, 5 dl socker, 1/2 dl muscovado socker, 1 tsk bikarbonat. Blanda mjölken och grädden i en stor kastrull. Låt koka upp! Dra åt sidan, tillsätt resterande ingredienser. Sjud därefter i 2-3 timmar till en krämig massa. Låt svalna ordentligt & … Läs mer

Snabb och enkel Lingonsylt

Gör så här: 5 dl frysta lingon eller andra bär, socker efter eget tycke och smak. Låt koka tills färgen fördjupas och blir lite mörkare. Skumma om det behövs. Häll upp den heta sylten i en varm steriliserad burk och förslut.

Saffran-/kokos-/apelsintoppar

Mias kokostoppar 50gram brynt smör 4 påsar saffran 2 ägg, gärna ekologiska 1 dl strösocker 1 hel påse kokosflingor Saft från 2 lime, 2 clementiner, rivet apelsinskal från 1 apelsin, ni kan riva skalet på alla citrusfrukterna om ni vill ha mycket citrussmak annars räcker det med skal från 1 apelsin. Garnering: Smält vit choklad, … Läs mer

Bananbröd, baka utan jäst

Bananbröd med bikarbonat och naturell yoghurt eller filmjölk! 2 mogna mosade bananer ½ dl äppelmust, ni tar vad ni har hemma, honung funkar också! 5 dl filmjölk eller 5 dl naturell yoghurt 3 dl havregryn, ni kan även ta olika fröer och blanda ut med havregrynen. 5 dl mjöl, även här kan ni variera vilka … Läs mer

Mias vaniljråkräm!

1 ägg uppvisas med 1 msk hemgjort vaniljsocker, blandas därefter ihop med 3 dl lättvispad grädde. Fantastiskt god vaniljsås till paj!

Hemgjort ljuvligt gott vaniljsocker!

Dela vaniljstången i två delar, skåra ur de svarta vaniljfröna. Det är lättare att blanda fröna med en gaffel samt lite strösocker på en skärbräda tills du arbetat in fröna tillräckligt i sockret och därefter kan du öka på mängden socker & sedan blanda alltsammans i en bunke. Räkna med 2-3 dl socker /halv vaniljstång. … Läs mer

Bananpannkakor

2 mosade bruna bananer 🍌 4 ägg, ni kan gärna smaksätta med lite vaniljpulver eller kanel, kardemumma, helt enkelt vad ni tycker om! Mixa bananerna med ägg & ev smaksättning. Häll smeten i stekpannan, jag brukar göra dem ganska nätta, lite större än plättar dock, stek pannkakorna i smör för smakens skull! Servera gärna med … Läs mer