Fattiga riddare

Fattiga riddare är en klassiker som passar utmärkt som både frukost eller efterrätt. Ett perfekt sätt att ta vara på mejeriprodukter och bröd som närmar sig slutdatum. Fattiga riddare 12 formbröd 4 ½ dl mjölk 1 ½ dl mjöl 3 ägg 1 tsk salt 1 msk socker Vispa samman mjölk, mjöl, ägg, salt och socker. … Läs mer

Mias Äppelplättar

Plättar funkar utmärkt till frukost, mellis eller egentligen närsomhelst. Här är ett recept där vi tar tillvara på råvaror som traditionellt är sånt vi slänger när det börjar se lite kantstött ut. Mias Ljuvligt Goda Äppelplättar 2 rivna äpplen, (kan även bytas ut mot blåbär, banan, lingon, hallon m .m). 1 stort ägg eller 2 … Läs mer

Mias Äppelgranola

Granola är ett hälsosamt & bra alternativ till frukost. Personligen står jag mig ganska många timmar på just granola! Du kan variera den i all oändlighet på råvaror just du har i skafferiet & efter eget tycke & smak. Mias Äppelgranola 12 dl hvaregryn 2,5 dl äppelmust eller äppeljuice 2 dl kokosflingor 1,5 rågad msk … Läs mer

Picklad rödlök

1-2 strimlande rödlökar, ni väljer själva om ni vill ha halvmånar eller hela lökringar! 1-2-3 Lag 1 dl ättikssprit 2 dl strösocker, har ni inget strösocker kan ni ta 2,5 dl florsocker istället 3 dl kokande vatten (koka gärna i vattenkokare) För att förhöja utseendet & smaken kan man ta i en nypa salt, lite … Läs mer

Pappa Svens svampröra

Min pappa är en riktig skogsmulle, han plockar mycket svamp & detta recept kom till när han hade mycket svamp över & behövde äta upp den. Sedan har jag förstås piffat till det i mitt smak & tycke precis som jag hoppas att du kommer göra! Servera gärna på varma mackor, på pizza, i piroger, … Läs mer

Mias svinnpaj

När fantasin är lika uttömd & tom som kylen kan man alltid göra en man tager vad man haver paj! Tänk vilken vinst för din ekonomi, bonden, odlaren, klimatet du gör genom att ta tillvara istället för att kasta! Genom detta matvinn så minskar du ditt matsvinn! Bra va?!!! Självklart kan ni köpa en färdig … Läs mer

Jordgubb- och rabarbercouli- dressing

  Fräsch dressing till sommarens läckra sallader!   Gör så här: Mixa 1 dl jordgubb🍓& rabarber kompott ( se recept tidigare inlägg) blanda i 1 msk senap & 2 msk citronsaft samt 1 nypa salt. Omröres väl. Är den för tjock, späda med lite vatten! Bara att ringla över era goda sallader🥗.

Chiapudding

  Gott enkelt mellanmål! Blanda 3 msk chiafrön med 2 dl vaniljyoghurt, rör om väl. Häll upp på glas. Låt stå en stund i kylen tills fröna svällt & puddingen blivit fast, serveras med jordgubb 🍓 & rabarberkompotten (från tidigare inslag), dekorera med bär. Klart att servera!

Jordgubb- och rabarberkompott

  Nu är våra svenska jordgubbar som godast & rabarbern finns tillgänglig i stora mängder! Passa på att göra en ljuvlig 🍓kompott! Användbar till mycket annat också! Som tex gör din egna yoghurt. Tag naturell yoghurt & en klick kompott, blanda! Vips! Yoghurt! Gör såhär: (Lägg alla ingredienserna i en gryta)! 5 dl jordgubbar 5 … Läs mer

Gör ditt egna hållbara brytbröd, på vad du har hemma.

  Det roligaste jag vet med att baka🥖🍞 är när man får vara kreativ med det som finns, samt att det blir ju hållbart att ta tillvara på det ni redan har hemma i kyl & skafferi! Gör så här: 25 g jäst 2,5 dl vatten, 37′ 2 msk olivolja eller den oljan ni har … Läs mer