Alla hjärtans dag

Postat 2020-02-10 i Recept

Alla recept räcker till många portioner, perfekt till matlådor!

Recept Förrätt:

Potatissoppa med timjan, chili och västerbottenost.
1 kg valfri potatis, tärnad
1 st hackad lök
1 dl torkad smulad svamp eller 1 dl förvällda kantareller
2 dl riven Västerbottenost eller annan lagrad ost.
Grädde 5 dl
Vatten ca 7,5 dl
Smör
Salt, torkad timjan eller gärna färsk timjan också, chiliflakes

Ni kryddar efter eget tycke och smak men det är gott med lite extra sting!

Speciellt på Alla hjärtans dag!
Stek potatisen, löken, svampen i smör några minuter, krydda efter eget tycke, häll på grädden och vattnet, häll i osten, Kan lätt brännas vid i botten av kastrullen så rör noggrant. Koka tills potatisen är mjuk. Servera gärna med lite creme fraiche & färsk timjan.

Huvudrätt:
Wrap med tacofärs, kyckling, vegofärs eller frästa grönsaker! Valfritt!
Denna wrap bygger på vad ni har där hemma.
Tortillabröd
Köttfärs
Vegofärs
Frästa grönsaker

Kyckling:
Alla alternativen stekts med tacokrydda
Servera wrapen med valfritt ovanstående alternativ, grönsaker, vitlöks-creme fraiche, salsa, guacamole, picklad rödlök, färsk basilika. Om ni har lite läckert tidningspapper speciellt utformat till mat är det snyggt att linda in wrapen i detta och sedan snitsar ni till det efter egen fantasi.

Efterrätt:
Mias syndigt läckra chokladkaka
100 g brynt smör, och ca 1 msk utöver sparas till kolasåsen!
2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljpulver
4 msk kakao
4 msk bryggt kaffe eller föredrar ni lakritspulver kan ni blanda i 2 msk lakritspulver istället.
1 kryddmått salt

Flingsalt till garnering
Gör så här:

Bryn smöret, låt svalna lite, blanda i ägg, socker, smör, kaffe, de torra ingredienserna. Rör väl. Häll upp i aluminiumformar eller om ni har keramikformar, smörj dem då och sockra formen.
Fyll smeten till ca ¾ av formen, grädda i ca 6-7 min på 200 grader.
Låt kallna.

Kolasås
1dl grädde
1 dl socker
1 dl sirap
1 msk brynt smör
1 nypa Flingsalt i kolasåsen samt till garnering.
Rör runt alltsammans i en kastrull, koka livligt till 109 grader eller tills den fått en gyllene färg och har kolasås konsistens.

Rårörda bär
2 dl tinade bär
Socker efter eget tycke och smak men kolasåsen är söt så låt gärna bären ha kvar lite syra så bryter det mot det söta
Servera kakan med kolasås, strö lite flingsalt på, lägg lite rårörda bär på sidan servera med en klick lättvispad grädde.

Lycka till och hoppas er Alla hjärtans dag blir magisk!
Kram Kock-Mia