Gör ditt egna hållbara brytbröd, på vad du har hemma.

Postat 2020-06-30 i Recept

 

Det roligaste jag vet med att baka🥖🍞 är när man får vara kreativ med det som finns, samt att det blir ju hållbart att ta tillvara på det ni redan har hemma i kyl & skafferi!
Gör så här: 25 g jäst 2,5 dl vatten, 37′ 2 msk olivolja eller den oljan ni har alt. Smör 1/2 dl solrosfrön 1/2 dl pumpafrön 1 msk salt 2 dl havregryn 1 dl mannagryn 4-5 dl mjöl ( jag hade skrädmjöl, dinkel & vetemjöl hemma, blandade i av alla sorter).
Smula jästen i bunken, häll i vattnet samt oljan & tillsätt övriga ingredienser allt eftersom. Blanda väl tills det blivit en deg. Strö över lite mjöl. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek. Tag upp degen, dela i 12 bitar, rulla bollar, lägg dem valfritt tätt inpå varandra, pensla med vatten, strö över lite mjöl, fröer, mannagryn eller vad ni har därhemma! Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek. Grädda i 225′ ca 20-25 minuter till en innetemp på 95-98′ eller tills brödet låter lite ihåligt när ni knackar lätt på det.
Kolla gärna att undersidan fått färg också! Serveras med äkta smör, lagrad ost & gärna den tropiska fläderblomsmarmeladen (Se recept i min blogg på Coopvarmland.se) 🍊🍋!