Lokal mat

Vi är stolta över våra värmländska producenter! Vi har ett starkt lokalt engagemang och ett stort inslag av lokala, ekologiska varor i våra butiker. Det tycker vi känns väldigt bra, både utifrån miljöaspekter och smakupplevelser.

Lokal mat från regionen bidrar till:

  • Ökad sysselsättning och bättre ekonomi i regionen
  • Kortare transporter – mindre miljöbelastning
  • Ett levande jordbruk med öppna landskap
  • Trygghet – du vet var maten kommer ifrån

 

Häng med när Kock-Mia, Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör, besöker vår lokala leverantör Wermlands Mejeri. Kolla även in de andra avsnitten i serien med Kock-Mia och våra värmländska guldkorn.

 

Våra värmländska guldkorn

Nästgårds – Coop Värmlands eget varumärke
Nästgårds är Coop Värmlands eget varumärke för en serie livsmedelsprodukter som är tillverkade i Värmland. I sortimentet hittar du till exempel flera olika korvar, potatis, olika salladsröror, sylt och rapsolja. I Nästgårdsköket gör vi även kondisbitar, tårtor och smörgåstårtor.

Hemgården – Konsum Värmlands recept, precis som förr
Hemgården i Norra Råda har en lång historia som charktillverkare. De satsar på enbart svenskt kött, kvalitetsleverantörer och en varsam tillverkning där produkterna röks på riktigt, precis som förr i tiden.

Torfolk Gård – det ekologiska originalet
Ända sedan starten 1977 har Torfolk Gård bedrivits med ekologiska förtecken. Deras motto ”Vi gör mat som vi själva vill äta” innebär att man strävar efter att endast sälja förstklassiga produkter från såväl bärförädlingen som grönsaksodlingen. Visste du förresten att Torfolk Gård var med och startade KRAV 1985?

Kafferosteriet Löfbergs – Karlstads signaturdoft
Passionen för gott kaffe har funnits med Löfbergs i över hundra år. Löfbergs är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe och arbetar aktivt för att ännu fler ska välja gott kaffe från certifierade odlingar. Ett kaffe du kan vara trygg med både smakar och gör gott, helt enkelt.

Lillängshamnens Fiskrökeri – vid Vänerns strand
Lillängshamnens Fiskrökeri i Skoghall utanför Karlstad och har funnits sedan 1988. Utöver rökeriet och butiken bedriver de även ett yrkesfiske. De röker all fisk på plats i sjöbodarna i Lillängshamnen och levererar den sedan till butiker över hela Värmland och Örebro.

Wermlands Mejeri – från en ko nära dig
Wermlands Mejeri är ett mejeri med hjärtat i Värmlands Nysäter som säljer närproducerad mjölk och grädde från värmländska kor. I sortimentet finns även filmjölk och glass. Närproducerat bidrar till en rik och levande landsbygd.

Skafferi Värmland – det bästa från värmländska gårdar
Skafferi Värmland samlar det bästa från värmländska gårdar, mat- och dryckesproducenter under ett och samma tak. Tillsammans vill de göra det enklare för dig att hitta schyst & bra närproducerad mat och dryck.

Wermlands Brygghus – en stolt hyllning till Värmland
Förr i tiden bryggde man öl på gårdarna runt om i Värmland. I egna brygghus. Wermlands Brygghus fortsätter, i sitt bryggeri i Kristinehamn, den fina traditionen att brygga ett smakrikt och naturligt öl, utan krångel. Ett bruksöl till vardag och fest, som är en stolt hyllning till Värmland.

Västra Ämterviks Bryggeri – hantverksbryggeriet ett stenkast från Fryken
Västra Ämterviks Bryggeri i Sunne använder havregivor i alla sina öl för fyllighet, beska och en len munkänsla. Här tas hantverket på största allvar, så varje del av bryggprocessen sker med hjälp av syn, smak, doft, hörsel och känsel. Ingen automation – bara ren vilja, tid och kraft. 

Värmlandschips – grytfriterad delikatess på klassiskt vis
När handskivad potatis och gyllene rapsolja förenades i en liten gryta i mitten av 2019 lades första byggstenen för vad som idag kallas Värmlandschips. Deras delikatesschips grytfriteras i små batcher på klassiskt vis, med skalet kvar, och smaksätts därefter med unika kryddkompositioner.

Enbackens Musteri – smaker du minns från förr
Enbackens Musteri i Munkfors och Karlstad tillverkar drycker utan konstgjorda tillsatser med endast svenska bär och frukter som har mognat så lokalt som möjligt, bland annat överskott av bär, äpplen och rabarber från villaträdgårdar.

Grinnemo Hallon & Honung – i naturnära Gräsmark
Närproducerat, passion, hantverk. Det står Grinnemo Hallon & Honung för. Honungen produceras från egen biodling och sylt & saft tillverkas på lokala råvaror från Värmland.

Värmlandsbär – sprider jordgubbsglädje sedan 1987
Värmlandsbär har sedan sin start 1987 spridit sommarglädje med saftiga värmländska jordgubbar märkta med Svenskt Sigill.

Ängebäck Trädgård – ett utflyktsmål i kanten av Karlstad
Med jordgrubbar och färskpotatis både för självplock och skördat är Ängebäck Trädgård ett utflyktsmål för många. ”Men egentligen är det minnen vi gör… sommarminnen –  med smak av solvarma jordgubbar, lek, dillkokt färskpotatis, nyskördade krispiga morötter och glada skratt…”.

Höglunda Gård – plocka, smaka och njut under jordgubbssäsongen
Att plocka och äta jordgubbar förmedlar känslan av sommar för de allra flesta. På Höglunda Gård kan du plocka, smaka och njuta under årets bästa tid, jordgubbssäsongen. På Gården kan du även handla lokalodlade grönsaker. Lök, morötter, rödbetor, bönor och honung. Allt beroende på säsong och utbud. 

Konditori Källmans – här kan du njuta av livets goda
I över 80 år har Konditori Källmans i Charlottenberg arbetat med allt man kan tänka sig i form av tårtor, bakelser, smörgåstårtor, kakor och bröd.

Höje vedugnsbageri – bröd från hjärtat av Värmland
Höje vedugnsbageri förenar kärlek till det ursprungliga hantverket med en önskan om en levande landsbygd och bakar surdegsbröd på närproducerade ekologiska grödor i en vedeldad ugn.

Wermlandschoklad – från träd till chokladbar när Värmland möter Ecuador
Wermlandschoklad tillverkar ekologisk hantverkschoklad i Värmland av högklassig kakao från ekocertifierad plantage i Santa Teresa, Ecuador.

Lövnäs Musteri – med ursprung i en stor fläderbuske på Hammarö
Lövnäs Musteri på Hammarö gör saft enligt gammal tradition på färska citroner och värmländska fläderblommor.

Wepopop – för alla popcornälskare
Wepopop med säte i Arvika erbjuder popcorn och tillbehör som lyfter popcornupplevelsen till nya nivåer. 

Läs mer om andra kooperativa verksamheter