Tillsammans mot matsvinnet

Matsvinnet innebär stora kostnader för klimatet, miljön och inte minst plånboken. Så kan vi inte ha det!
Nu har Coop Sverige satt ett tufft mål om att vårt matsvinn ska vara mindre än 1 procent av omsättningen 2025. Självklart jobbar vi aktivt med detta även inom Coop Värmland.

Dagens matproduktion är inte hållbar. Den samlade vetenskapen är överens om att vi måste ställa om vår matkonsumtion för att hålla oss inom planetens gränser. Samtidigt går en tredjedel av all mat som produceras i världen till spillo. Därför är en halvering av matsvinnet till 2030 en del av FN:s mål om hållbar konsumtion och produktion. Läs mer om FN:s mål här.

 

Svinntips i vardagen

En viktig del är att hjälpa våra medlemmar och kunder hur vi kan minska matsvinnet i våra hushåll. Vi vill inspirera till att minska sitt svinn genom att ta fram hälsosamma och goda recept som kan tillagas av rester.  Idag har mycket kunskap från tidigare generationer tappats bort. Vi vill lyfta fram den för att skapa mod att våga lita på våra sinnen istället för att slänga maten efter bäst före-datum. Lukta, smaka, känn!

Vår hållbarhetsinspiratör Kock-Mia har samlat sina bästa svinntips och recept här.
Uppskattat brukar vara när Mia lyfter fram de stora vinsterna med att nyttja frysen flitigt.

 

Initiativ för minskat matsvinn

Hos oss på Coop Värmland arbetar vi på flera sätt för att förebygga och minska matsvinnet. Både i vår egen verksamhet och tillsammans med andra. Vi vill erbjuda våra kunder färsk och fräsch mat. Samtidigt är det färskvaror med kort hållbarhet som löper störst risk att bli till matsvinn. Det bästa sättet att förebygga matsvinn är att butikens utbud möter kundernas efterfrågan vid varje tillfälle. Butikernas beställningsrutiner är en viktig del i att försöka balansera detta. Tillsammans med andra i branschen arbetar vi också för att tiden från att varan produceras tills den når butik ska vara så kort som möjligt.

Alla produkter måste omsättas i rätt ordning för att matsvinn inte ska uppstå. Därför har vi koll på produkternas datum i hela kedjan, från leverantör till butik. När maten närmar sig bäst före-datum eller sista förbrukningsdag sänker vi priset. För att bredda oss inom området har vi bland annat testat på intelligent teknik från prisbelönta foodtechbolaget Whywaste, som har bidragit till betydligt minskat matsvinn i våra butiker.

Via apparna Too Good To Go och Karma kan våra medlemmar och kunder enkelt hitta prisvärd mat samtidigt som vi håller nere svinnet i våra butiker. Det är också vanligt att våra butiker själva tar tillvara maten genom att laga färdigrätter.


Hållbarhetsturné med Kock-Mia, vår hållbarhetsinspiratör

Som ett led i konsumentupplysningen gör vi  en upplysningskampanj hur vi kan rädda maten som annars riskerar att kastas. Kampanjen leds av Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör Mia ”Kock-Mia”. I form av en turné besöker hon våra butiker runtom i Värmland och bjuder på matnyttiga tips och godsaker lagat på butikernas matsvinn.

Mellan februari och oktober 2022 har vi räddat över 600 kg mat från butikerna som annars skulle ha kastats. Det motsvarar vad en familj på två vuxna och två barn slänger i ett hushåll under fyra års tid, enligt Livsmedelsverket. Ett fint resultat av att ju fler vi är som tänker till runt mat och hållbarhet desto större skillnad kan vi göra tillsammans!

 

I samarbete med ABF Värmland så gör Kock-Mia även en fritidsgårdsturné med start i december 2022. Tillsammans med ungdomarna lagar och bakar Mia fredagsmys på temat hållbarhet med inriktningen att rädda matsvinnet.