Coop Värmland vill bevara surret; 120 000 nya invånare till Torsby!

Alldeles utanför Coop Torsby finns det sedan i går kväll två bikupor placerade med cirka 60 000 bin i varje kupa. Detta är ett resultat av ett samarbete mellan Coop Torsby och biodlaren Ivar Myrli från Grinnemo i Gräsmark. Redan under nästa år räknar man med att den första honungen ska stå klar för försäljning direkt i butiken.

– Lokala produkter ligger oss varmt om hjärtat, säger Hans-Olof Mårtensson, butikschef för Coop Torsby. Vi jobbar hårt för att lyfta fram det närodlade och det känns därför jättebra att vi kommer att kunna sälja vår alldeles egna honung direkt från butiken.

Vi behöver fler bin
Bikuporna kommer att skötas i samarbete med biuppfödaren Ivar Myrli från Grinnemo Hallon och Honung. Ivar kommer att stå som garant för att bina mår bra och är också en verklig eldsjäl i frågan.

– Biet är ett litet djur men har ett mycket viktigt uppdrag världen över. Biet bidrar med pollineringstjänster och ser alltså till att vi även får kaffe äpplen, jordgubbar och mycket annat till våra frukostbord, säger Ivar Myrli.

– Antalet bisamhällen behöver fördubblas för att täcka våra framtida behov av pollinering bara i Sverige så samarbetet med Coop är därför ett viktigt steg i den riktningen, menar Ivar.

Delägare i ett bisamhälle
Torsby är den första butiken inom Coop Värmland som utrustats med egna bikupor. Det har möjliggjorts tack vara att medlemmar tidigare donerat delar av sina intjänade medlemspoäng till kampanjen ”Bevara Surret” som hjälper till att finansiera kuporna. Nu hoppas man att fler butiker i Värmland blir aktuella.

– För varje 3000 poäng som våra medlemmar donerar placerar föreningen Svenska Bin ut ytterligare 100 surrande honungsbin runt om i Sverige. Så om det slår väl ut här i Torsby hoppas vi på fler bikupor på andra butiker i Värmland, säger Coop Värmlands kommunikationschef Klas Olsson.

Medarbetarna i Coop Torsby ser nu fram att kunna sälja egenproducerad honung i en snar framtid.

– Vi hoppas att kunna erbjuda den egna honungen under nästa år, men med lite tur kan vi kanske erbjuda lite smakprover redan under hösten Det ser vi i så fall fram emot, avslutar Hans-Olof Mårtensson.

För ytterligare fakta; se gärna; https://www.coop.se/medlem/poangshop/svenskabin/

För ytterligare information; kontakta Hans-Olof Mårtensson, butikschef Coop Torsby, tfn; 072-247 28 60, Ivar Myrli, biodlare från Grinnemo Hallon och Honung, tfn; 073- 076 50 22. eller kommunikationschef Klas Olsson, tfn; 010-410 81 02