En kooperativ profil går i pension

PRESSMEDDELANDE
2021-08-10

  • En kooperativ profil går i pension;
    Ronny har jobbat för Coop Värmland i 50 år

När Ronny Pettersson som fjortonåring 1971 började i Konsumentföreningen Värmland, som Coop Värmland hette då, kunde han säkert inte föreställa sig att han skulle vara kvar i branschen hos samma arbetsgivare i 50 år. Speciellt med tanke på hans ursprungliga planer var att bli el- och teletekniker.

I Forshaga, två mil utanför Karlstad, arbetar Ronny i en modern, ljus och fräsch Coopbutik. De två kassorna är digitala och tysta och flankeras av en station där kunden kan ta betalt av sig själv. Tyst och lugnt med bara ett diskret knappande ljud från tangentborden.

För 50 år sedan låg hans arbetsplats i Skattkärr, som är ett annat samhälle utanför Karlstad.  Dåvarande Konsum Skattkärr var en äldre, långsmal och trång byggnad som från början var byggd för manuell betjäning. Mekaniska rasslande kassor trängdes med livsmedel, konserver, drycker, biltillbehör och bensinförsäljning. Ronny skulle hjälpa till med påfyllning av drycker och serva kunder vid bensinförsäljningen.

  • Bensinen var väl inget vidare, minns Ronny. Speciellt när jag i huvudet skulle räkna ut hur mycket olja som skulle tillsättas bensinen när Saabägare med tvåtaktsmotorer skulle tanka. Men allt det andra butiksarbetet tyckte jag väldigt mycket om. Så jag gav upp planerna att bli el- och teletekniker.

Ledarskapsutbildningar
Efter några år i Skattkärr fick de dåvarande cheferna upp ögonen för Ronny och han blev ansvarig för frukt- och grönt, djupfryst och mejeri på en större Konsumbutik på Kronoparken i Karlstad. Det var i den vevan han påbörjade en rad internutbildningar bl.a. till köttmästare och ledarskapsutbildning som förberedelse att bli butikschef.

  • Alla internutbildningar som jag haft möjlighet att genomgå under åren är en av anledningarna till att jag alltid trivts så bra.

Efter åren på Kronoparken återvände han sedan till Skattkärr. Denna gång som butikschef i en nybyggd butik. Och bara några år senare gick steget tillbaka till Kronoparken som butikschef.

  • Det var fantastiska och roliga år att jobba som butikschef. Men dagarna blev långa och krävande samtidigt som jag hade småbarn och dessutom köpt en jordbruksfastighet. Då bad jag en av mina chefer om ett annat jobb för att slippa det yttersta ansvaret.

Servat fyra generationer Forshagabor.
1987 gick därför Ronnys resa till Konsum Forshaga som köttmästare. En roll som genom åren utvecklats till ett mer heltäckande ansvar för färskvarorna och inte minst som matinspiratör.

  • Att tipsa om god mat har alltid legat mig varmt om hjärtat, menar Ronny. För butikens räkning har jag genom åren plockat ihop hundratals portioner mat till bröllop, konfirmationer, begravningar och fester till Forshagabor.

Butiksarbetet har förändrats och mycket sker digitalt och automatiserat i jämförelse med 1971. Men mycket är detsamma enligt Ronny.

  • Jag har haft förmånen att serva fyra generationer av stamkunder här i Forshaga, och grunden att se till att kunden alltid blir nöjd är detsamma då som nu.

Blandade känslor
Det är med blandade känslor som Ronny blickar fram mot den sista arbetsdagen den 30 augusti. Det han mest kommer att sakna är kundkontakten och umgänget med arbetskamraterna, även om resorna på fritiden tillsammans med arbetskamraten och mästaren i den värmländska idrottshistorien, Staffan Fridh, kommer att fortsätta.

  • Än så länge är det svårt att ta in att ett halvt sekel har passerat. Även om jag kommer ha fullt upp med gården, barn- och barnbarn kommer jag så klart att sakna jobbet och kundkontakterna. Samtidigt är jag så tacksam över att haft förmånen att jobba med arbetsuppgifter och en arbetsgivare något jag verkligen har trivts med i alla år, avslutar Ronny Petterson.

För ytterligare information; Kontakta Ronny Pettersson, färskvaruansvarig Coop Forshaga, tfn; 0739-68 99 70 eller Coop Värmlands kommunikationschef Klas Olsson, tfn; 010-410 81 02