– Lokalproducerad honung från Coop Torsby gav mersmak. Coop Värmland söker fler biodlare

Sedan i somras finns det två bikupor, med cirka 60 000 bin i varje kupa, placerade alldeles utanför Coop Torsby. Detta som ett resultat av ett samarbete mellan Coop Värmland och biodlaren Ivar Myrli från Grinnemo i Gränsmark. Nu vill man utvidga satsningen och i samarbete med Ivar Myrli söker man fler biodlare, gärna i Karlstadtrakten.

Bild; Biodlaren Ivar Myrli berättar om vikten av att bevara surret för Mia ”Kock-Mia” Magnusson. (Foto; Coop Värmland, fri användning)

  • Lokala produkter är en viktig del i vårt långsiktiga hållbarhetsarbete, säger Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör Mia ”Kock-Mia” Magnusson. Att erbjuda honung från egna bikupor utanför butiken torde vara så lokalproducerat som det överhuvudtaget kan bli, menar Mia Magnusson.

Fler biodlare i Karlstadtrakten efterlyses
Att bina i Torsby sköts och mår bra garanteras av biodlaren Ivar Myrli från Grinnemo Hallon och Honung. Förutom att Ivar har en lång erfarenhet av biskötsel är han också en verklig eldsjäl i frågan.

  • Biet är ett litet djur men har ett mycket viktigt uppdrag världen över. Biet bidrar med pollineringstjänster och ser alltså till att vi även får kaffe, äpplen, jordgubbar och mycket annat till våra frukostbord, säger Ivar Myrli.
  •  Antalet bisamhällen behöver fördubblas för att täcka in våra framtida behov av pollinering bara i Sverige. Det ska därför bli stimulerande att i samarbete med Coop Värmland hitta fler biodlare gärna i Karlstadområdet, menar Ivar.

Bevara surret
Samarbetet går till så att Coop Värmland ordnar en eller flera bikupor som placeras i anslutning till butiken.  Kuporna fylls sedan med bin från den lokala biodlaren och honungen som sedan produceras i kupan säljs sedan direkt i butiken. Detta är möjligt tack vare att Coops medlemmar tidigare donerat delar av sina intjänade medlemspoäng till kampanjen ”Bevara Surret” som hjälper till att finansiera kuporna.

  • Nu hoppas vi verkligen på att vi hittar fler biodlare runt om i Värmland. Det är bra för miljön samtidigt som honungen är så god och man kan göra massor av spännande maträtter av den, avslutar Mia Magnusson.

 Övriga fakta;
Vill du veta mer om ”Bevara surret”?  Kolla gärna in vår film; https://www.youtube.com/watch?v=hEruoya1-FE

Är du biodlare och är intresserad av ett samarbete med Coop Värmland? Kontakta gärna Ivar Myrli, tfn; 073-076 50 22 för att få veta mer.

För ytterligare information; Kontakta gärna Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör Mia ”Kock-Mia” Magnusson, tfn; 070-262 77 07, biodlare Ivar Myrli tfn; 073-076 50 22 eller kommunikationschef Klas Olsson, tfn; 010-410 81 02