Pressmeddelande 2009-11-24

2009-11-24
– Värmlandsgårdar namngivna av Djurrättsalliansen
Konsum Värmland ställer omedelbara villkor

Djurrättsalliansen har utpekat fyra av totalt 24 gårdar som levererar till Konsum Värmlands och Scans varumärke Värmlandsgris.

De namngivna gårdarna är Truvengården och Åsen i Väse, Edet i Kil och Södra Skane gård i Säffle. Anklagelserna handlar i korthet om att vanvård kan ha förekommit eller kan förekomma. Konsum Värmland ställer nu omedelbara krav på Scan och på de värmländska gårdarna att anmärkningarna ska rättas till med omedelbar verkan.

– Om anklagelserna visar sig stämma är detta givetvis oacceptabelt. Om inte gårdarna rättar till eventuella missförhållanden stängs de av från fortsatta leveranser till oss med omedelbar verkan, säger Konsum Värmlands informationschef Klas Olsson.

Träff med samtliga gårdsleverantörer
Konsum Värmland har, i samarbete med Scan, tagit initiativ till att sammankalla samtliga 24 leverantörer till Värmlandsgrisen redan under onsdagen.

– Vi vill belysa att vi under inga omständigheter accepterar några som helst avsteg från de djurrättsprinciper som gäller för Värmlandsgrisen.

Öppen Gård
Från Konsum Värmlands sida vill man också understryka att konceptet med Värmlandsgris har varit, och är, framgångsrikt. Konsum Värmlands charkfabrik köper in cirka 600 grisar i veckan till sin produktion. Samtliga anslutna gårdar är också öppna för besök, från de som så önskar.

– Konceptet med Värmlandsgris gynnar tillväxten och öppna landskap i Värmland. Därför markerar vi nu vårt ställningstagande tydligt. Våra medlemmar ska helt enkelt kunna lita på att Värmlandsgrisen också mår bra och föds upp på ett korrekt sätt avslutar Klas Olsson.

För ytterligare information kontakta; Informationschef Klas Olsson, tfn; 054-220102

För ytterligare fakta om Konsum Värmland, se gärna; www.konsumvarmland.se