Pressmeddelande 2009-11-26

2009-11-26
– Djurskyddsdebatten
Djurhållningen hos Värmlandsgrisens leverantörer säkerställs

Med anledning att Djurrättsalliansen utpekade fyra av totalt 24 gårdar som levererar till varumärket Värmlandsgris, kommer Konsum Värmland att anlita en tredje part – Hushållningssällskapet i Värmland – för att göra kontinuerliga besök hos samtliga gårdar. Fram tills att Hushållningssällskapet gjort sin första kontroll kommer de fyra utpekade leverantörerna att utestängas från leveranser till Värmlandsgrisen.

Vi vill säkerställa att om man handlar kvalitetssäkrad Värmlandsgris ska man också veta att djuren har det bra. Det gör vi genom att gå betydligt längre än vad lagen kräver, säger Konsum Värmlands informationschef Klas Olsson.

Extra kontroller av Hushållningssällskapet i Värmland
Konsum Värmland har tagit beslutet om extra kontroller i samråd med samtliga 24 leverantörer till Värmlandsgrisen. Anledningen till att det blir Hushållningssällskapet som kommer att genomföra besiktningarna är att det finns kunskap om jordbruk och lantbruk, och inte minst att de är helt oberoende. Arbetet med att förbereda kontrollerna startas upp omgående.

– Vi värmländska grisbönder har ingenting att dölja och vi välkomnar Hushållningssällskapets extra kontroller, säger Ingemar Olsson på Alkvetterns gård.

Kända leverantörer
Konsum Värmland Charkfabrik har full spårbarhet från samtliga leverantörer. Därför hävdar man att trovärdigheten hos Värmlandsgrisen nu upprätthålls på ett unikt sätt.

– Vi jobbar lokalt och vi känner personligen merparten våra värmländska leverantörer. Om något skulle hända kan vi alltså snabbt sätta in åtgärder. Inom det området tror jag inte det finns någon i branschen som kan mäta sig med oss. Troligtvis finns det ingen bättre kontrollerad gris än just Värmlandsgris. Man kan alltså lugnt äta vår julskinka med gott samvete även i år, avslutar Klas Olsson.

För ytterligare information, kontakta; Konsum Värmlands informationschef Klas Olsson, tfn; 054-220102, Ingemar Olsson på Alkvetterns Gård, tfn; 070-6260084 eller Hushållningssällskapet i Värmlands VD Jonas Enström tfn; 070-5150030

För ytterligare fakta om Konsum Värmland; www.konsumvarmland.se