Chokladdoppad vaniljkola med havssalt

Tid: 20 min+ koktidPortioner: 20 STYCKEN
Chokladdoppad vaniljkola med havssalt

Ingredienser

20 STYCKEN
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
0.5 tsk vaniljpulver
0.5 krm salt
1 msk smör
100 g mörk choklad (minst 70%)
flingsalt
  • Tillagningstid: 20 min+ koktid
  • Ingredienser: 8

Gör så här

  1. Blanda grädde, socker, sirap, vaniljpulver och salt i en kastrull. Koka upp och doppa ner en digital stektermometer i kastrullen. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 120-125° eller smeten håller för kulprovet. Det tar 30-60 min beroende på kastrull. Rör då och då. Rör i smöret.
  2. Lägg bakplåtspapper i en liten form, ca 15×15 cm. Häll kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp ca 20 min.
  3. Skär den stelnade kolan i 2–3 cm stora bitar. Smält chokladen varsamt i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
  4. Garnera med lite flingsalt innan chokladen stelnat.

Tips

sara_begner

Förvara i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att kolorna inte kladdar ihop.

Sara Begner, Matkreatör, Coop