Chokladswirlade maränger med bär och grädde

Tid: 1 timmePortioner: 10 stycken
Chokladswirlade maränger med bär och grädde

Ingredienser

10 STYCKEN
2 dl strösocker
1 krm ättiksprit (12 %) eller citronsaft
1 dl choklad- eller kolasås
3
äggvitor

TILL SERVERING:
vispad grädde
färska bär, t ex hallon och blåbär

DRYCKESTIPS:
Somersby sparkling rosé alkoholfri

Marängerna blir både vackra och goda då man swirlar marängsmeten med chokladsås. Toppa de färdiga marängerna med vispad grädde och färska bär så har du en underbar dessert.

  • Tillagningstid: 1 tim
  • Ingredienser: 7
  • Ugnstemperatur: 150º

Gör så här

  1. Vispa äggvitor, ½ dl av sockret och ättiksprit eller citronsaft till ett fast, vitt skum. Tillsätt resterande socker och fortsätt vispa till en glansig, fast maräng. Ringla ner choklad- eller kolasås i marängen, varken blanda eller rör om. (Rör du om blir marängerna bruna i stället för melerade.)
  2. Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 45 min-1 ½ tim (beroende på hur stora de är). Marängerna ska lossna lätt från bakplåtspappret och kännas lätta.
  3. Låt marängerna kallna och servera med vispad grädde och färska bär.

Tips

Om du vill göra små maränger så räcker smeten till ca 40 stycken och tar ca 35 min i ugnen.
Sara Begner, Matkreatör, Coop