Crema di Pomodoro med gratinerat bröd

Tid: 35 minPortioner: 4 portioner
Crema di Pomodoro med gratinerat bröd

Ingredienser

4 PORTIONER
2 morötter, skalade och slantade
1 gul lök, hackad
2 msk olivolja
7 dl vatten
500 g krossade tomater
1 kycklingbuljongtärning
1 msk honung
0.5 msk balsamvinäger
0.5 tsk nymalen svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl crème fraiche

OSTGRATINERAT VITLÖKSBRÖD
1 lätt och luftigt lantbröd (gärna gårdagens)
100 g smör, rumsvarmt
2 vitlöksklyftor, pressade
1 röd chili, finhackad
1 tsk flingsalt
2 dl riven ost
  • Tillagningstid: 35 min
  • Ingredienser: 17
  • Ugnstemperatur: 200º

Gör så här

  1. Fräs morötter och lök i olja i en kastrull. Häll i vatten och krossade tomater. Smula ner buljongtärningen och låt sjuda tills morötterna är mjuka, ca 20 min.
  2. Tillsätt honung, vinäger, salt och peppar. Mixa soppan slät med en stavmixer. Strax före servering: Pressa i vitlöksklyftan och rör ner crème fraiche.

Vitlöksbröd:

  1. Skär ett rutmönster genom brödet så djupt du kan utan att det faller isär. Rör ihop smör, vitlök, ev chili och salt. Bred ut smöret över brödets skurna yta, gärna även ner i snitten.
  2. Slå in brödet i aluminiumfolie och värm mitt i ugnen ca 15 min. Öppna upp folien och strö över osten i snitten och gratinera tills osten har smält och fått fin färg.