Fläskytterfilé med proseccosås och ugnsstekta grönsaker

Tid: 1 timmePortioner: 6 portioner
Fläskytterfilé med proseccosås och ugnsstekta grönsaker

Ingredienser

6 PORTIONER
800 g fläskytterfilé
0.5 msk flingsalt
0.5 tsk svartpeppar
2 msk smör
1 msk neutral olja

GRÖNSAKSTILLBEHÖR
30 g torkad trattkantarell
1 msk smör
100 g svartkål eller grönkål
300 g jordärtskockor, i stavar
200 g svartrötter, i stavar
200 g rotselleri, i stavar
2 msk neutral olja
1 tsk flingsalt
salt och svartpeppar

PROSECCOSÅS
0.5 finhackad rödlök
2 msk smör
3 dl grädde
2 msk koncentrerad oxfond
1 msk finhackad timjan
2 dl mousserande vitt vin (prosecco)
Fläskytterfilé med proseccosås och ugnsstekta grönsaker
  • Tillagningstid: 1 tim
  • Ingredienser: 20
  • Ugnstemperatur: 200-250º

Gör så här

  1. Skär bort fettkappan på fläskytterfilén. Strö ut salt och peppar på en skärbräda och vänd köttet i kryddorna. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör och olja. Stick in en ugnstermometer och tillaga i ugn på 200° till en innertemperatur på 70°. Låt köttet vila under folie fram till serveringen.

Grönsakstillbehör:

  1. Lägg kantarellerna i blöt ca 15 min. Låt rinna av och stek i smör tills vätskan försvunnit, tillsätt svartkålen och fräs med ca 5 min.
  2. Höj ugnsvärmen till 250° och fördela grönsaksstavarna på en plåt och vänd runt med olja och salt. Rosta mitt i ugnen till fin färg, ca 20 min. Blanda svamp och svartkål med de rostade grönsaksstavarna och smaka av med salt och peppar.

Proseccosås:

  1. Fräs löken i smör i en kastrull. Häll på grädde, fond, timjan och prosecco. Låt koka ner till hälften och smaka av med salt.
  2. Skär köttet i 2 cm skivor och lägg upp på tallrikar tillsammans med grönsakerna. Mixa såsen skummig med en stavmixer och häll på precis innan servering.

Tips

Blanda de skalade svartrötterna direkt med olja så de inte mörknar.

Sara Begner, Matkreatör, Coop