Friterade kräftstjärtar med dippsås och ris

Tid:  40 minPortioner: 4 portioner
Friterade kräftstjärtar med dippsås och ris

Ingredienser

Ingredienser
3 dl jasminris
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
0.5 tsk salt
2 dl iskallt vatten
360 g kräftstjärtar, avrunna
neutral olja, till fritering

Till servering
200 g vitkål, i bitar
neutral olja
1 tsk flingsalt
2 dl sweet chilisås
1 lime, finrivet skal och saft

Fluffiga friterade kräftstjärtar med stekt kål och sweet chilisås.

Tillagningstid: 40 min
4 portioner

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, häll i vattnet och rör till en jämn smet. Hetta upp olja till 160° i en kastrull med höga kanter.
  2. Doppa kräftstjärtarna två och två i smeten med hjälp av två skedar, lägg ner i oljan och fritera till fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Stek vitkålen i olja i en het stekpanna tills den mjuknat, salta.
  3. Blanda sweet chilisås med limeskal (endast det gröna) och saften från halva limen till en dippsås. Skär andra limehalvan i bitar. Servera kräftstjärtarna med ris, stekt kål, limebitar och dippsås.

Tips

Om du saknar termometer kan du sticka ner skaftet på en träslev i oljan. Oljan är lagom varm när det bubblar ordentligt kring skaftet. /Sara Begner, Matkreatör, Coop