Kyckling i ugn med citron och rostade rotfrukter.

Tid: 60 minPortioner: 4 portioner
Kyckling i ugn med citron och rostade rotfrukter.

Ingredienser

4 PORTIONER
1 hel kyckling (ca 1,3 kg)
350 g potatis
300 g sötpotatis
300 g palsternacka
1 stor gul lök
0.5 msk flingsalt

MARINAD
1 citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
2 vitlöksklyftor, rivna
1 dl grovhackad timjan
2 msk olivolja
1 msk flingsalt
0.5 tsk svartpeppar
  • Tillagningstid: 60 min
  • Ingredienser: 12
  • Ugnstemperatur: 200º

Gör så här

  1. Använd en vass kniv eller kraftig hushållssax och ta bortgump och ryggrad genom två snitt på varsin sida ryggraden. Kasta bort ryggraden.
  2. Platta ut kycklingen och lägg påbakplåtspappersklädd plåt. Blanda citron, vitlök, timjan, olja, salt och peppar till en marinad.
  3. Skala potatis, sötpotatis, palsternackorna och löken och skär i stora klyftor. Fördela grönsakerna runt om kycklingen. Ringla över marinaden och massera lite extra runt kycklingbitarna. Salta.
  4. Rosta mitt i ugnen ca 45 min. Kycklingen bör ha en innertemperatur på över 70°. Öppna ugnsluckan några gånger för att vädra ut fukten. Det ger en krispigare yta på kyckling och rotsaker. Flytta högre upp i ugnen de sista 5-10 min förextra knaprigt skinn på kycklingen.