Laxspett med hasselbackare och fetaostkräm

Tid: 50 minPortioner: 4 portioner
Laxspett med hasselbackare och fetaostkräm

Ingredienser

Ingredienser
4 portioner
600 g laxfilé, utan skinn
2 tsk flingsalt
0.5 msk olivolja
Hasselbackare
500 g potatis
500 g färska rödbetor
3 msk olivolja
1 tsk salt

Fetaostkräm
3 dl yoghurt 10%
0.5 kruka färsk basilika
150 g fetaost
1 liten vitlöksklyfta, riven
2 tsk olivolja
salt och svartpeppar

Till servering
150 g sockerärter
1 citron, i klyftor
0.5 kruka basilikablad

Laxspett är perfekt som vardagsmiddag och barnen älskar det.

Tillagningstid: 50 min
Ingredienser: 16
Ugnstemperatur: 200º

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala potatis och rödbetor. Lägg en potatis på en träslev och skär tunna snitt med vass kniv till slevens kant.
  2. Fortsätt med all potatis och rödbetorna. Fördela på en ugnsplåt. Ringla över olja och strö på salt. Rosta mitt i ugnen ca 45 min. Pensla snittytorna då och då med oljan i formen.
  3. Mixa basilikan med hälften av yoghurten till fin grön färg. Tillsätt resten av yoghurten och smula ner fetaosten. Smaka av med vitlök, olivolja, salt och peppar.
  4. Skär laxen i tärningar och trä upp på spett. Salta. Stek runt om till fin färg i olja i en het stekpanna. Mitten ska gärna fortfarande vara rå.
  5. Servera laxen med hasselbackare, fetaostkräm, sugarsnaps, citron och basilika.

Tips

Potatisen kan även göras utan snitt för att spara tid.

Sara Begner, Matkreatör, Coop