Saffransknutar med mandelmassa

Tid: 30 min+ 1 tim 15 min jästidPortioner: 36 stycken
Saffransknutar med mandelmassa

Ingredienser

36 STYCKEN
1 g saffran
2 msk brännvin eller kokhett vatten
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
250 g kvarg (10 %)
0.5 tsk salt
12 dl vetemjöl

FYLLNING
150 g smör, kallt
300 g mandelmassa, riven
1 ägg, till pensling
  • Tillagningstid: 30 min+ 1 tim 15 min jästid
  • Ingredienser: 12
  • Ugnstemperatur: 225º

Gör så här

  1. Blanda saffran och sprit. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°). Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Blanda i socker, kvarg, salt och saffranspriten.
  2. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa under bakduk 30–45 min. Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar. Fördela hyvlat smör och riven mandelmassa på ena halvan av rektanglarna.
  3. Vik över resten av degen och platta till. Skär eller sporra degen i ca 2 cm breda remsor. Skär eller sporra varje remsa som en byxa som fortfarande sitter ihop upptill. Tvinna ihop byxbenen och forma en ”knut” och fäst degsnibben på bullens undersida.
  4. Lägg knutarna att jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 30 min. Pensla saffransknutarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.