Sticky rice med mango

Tid: 35 minPortioner: 4 portioner
Sticky rice med mango

Ingredienser

4 PORTIONER
1.5 dl jasminris
0.5 dl rött ris
3 dl vatten
2 krm salt
400 ml kokosmjölk
3 msk rörsocker
2 ätmogna mango

TILL SERVERING:
1 lime
citronmeliss eller mynta

Sticky rice, ris med söt kokosmjölk, är en klassisk thailändsk efterrätt. Mango och lite pressad lime passar perfekt till det söta riset.

  • Tillagningstid: 35 min
  • Ingredienser: 9

Gör så här

  1. Skölj jasminris och rött ris noga i kallt vatten. Sjud riset med vatten och salt på lägsta värme tills vattnet nästan har kokat in.
  2. Sjud kokosmjölk och socker tills sockret smält. Häll hälften av kokosmjölken i riset och låt sjuda tills riset är klart. Rör någon gång under tiden.
  3. Dela mangon längs med kärnan i två halvor. Snitta fruktköttet i ett rutmönster utan att skära igenom skalet och böj upp skalet.
  4. Servera mangon med det ljumma riset och häll över resten av den varma kokossåsen. Pressa över lime och garnera med citronmeliss eller mynta.

Tips

Klassisk thailändsk efterrätt. I Thailand blötlägger man riset och ångar det, istället för att koka.

Sara Begner, Matkreatör, Coop