Tempurafriterade grönsaker med dippsås

Tid: 35 min
Tempurafriterade grönsaker med dippsås

Ingredienser

125 g broccoli
1 liten zucchini
1 paprika
neutral olja, till fritering

FRITYRSMET:
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
0.5 tsk salt
2 dl iskallt vatten

DIPPSÅS:
0.5 kruka persilja
0.5 kruka koriander
1 dl inlagda jalapeño
1 vitlöksklyfta
1 lime, pressad saft
0.5 dl olivolja
1 msk vatten
salt

Tempura är en japansk rätt, råvaror som doppas i en frityrsmet och sedan friteras. De är godast nyfriterade med en god dippsås. Servera med ätpinnar för skojs skull!

  • Tillagningstid: 35 min
  • Ingredienser: 16

Gör så här

  1. Skär grönsakerna i jämnstora bitar, även broccolistjälken.
  2. Mixa ihop alla ingredienser till dippsåsen till slät konsistens.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, häll i iskallt vatten och rör till en jämn smet. Hetta upp oljan till 160-180° i en kastrull med höga kanter. Doppa en grönsaksbit i taget i smeten så att hela blir täckt och lägg direkt ner i den varma oljan med hjälp av en hålslev. Fritera till fin färg, 3–4 min. Ta upp med hålslev och lägg på hushållspapper att rinna av. Servera med dippsåsen.

Servering

Strö över lite flingsalt vid servering.