Wienerbröd

Tid: 70 minPortioner: 30 STYCKEN
Wienerbröd

Ingredienser

30 STYCKEN
25 g jäst
2.5 dl mjölk
0.5 dl socker
0.5 tsk salt
1 ägg
500 g vetemjöl
300 g smör

VANILJKRÄM:
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 äggulor
1 msk maizena
1 msk socker
1 msk vaniljsocker

PENSLING:
Vispa följande:
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
1 ägg

GLASYR:
2 dl florsocker
0.5 msk vatten

Perfekt inför Wienerbrödets dag 22 november.

  • Tillagningstid: 70 min
  • Ingredienser: 16
  • Ugnstemperatur: 225º

Gör så här

  1. För att lyckas med wienerbröd ska ingredienserna vara kylskåpskalla (utom smöret). Rör ut jästen med den kalla mjölken i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt socker, salt, ägg och mjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila i kylskåp ca 10 min. Skär sedan smöret i tio tunna skivor.
  2. Kavla ut degen på mjölat bakbord (gärna marmor) till en kaka, ca 30 x 40 cm. Lägg smörskivorna på ena halvan, men inte ända ut till kanten. Lämna en fri kant på 2-3 cm. Vik upp degkanterna över smöret. Vik över den tomma deghalvan och nyp ihop kanterna. Vrid degen ett kvarts varv så att den vikta sidan kommer mot den som kavlar. Mjöla bakbordet lätt. Kavla försiktigt ut degen igen tills den är drygt 1 cm tjock. Kavla försiktigt så att degen inte spricker. Kavla från mitten och bara åt två håll, från långsida till långsida och från kortsida till kortsida.
  3. Borsta av löst mjöl från degen och vik den i tre delar. Vrid degen ett kvarts varv och kavla den drygt 1 cm tjock igen. Upprepa detta ännu en gång. Vik sedan degen i tre delar och låt den ligga övertäckt i kylen ca 10 min. Kavla ut degen igen så den blir drygt 1 cm tjock. Dela den mitt itu. Låt delarna ligga övertäckta i kylen ca 15 min.

Vaniljkräm

  1. Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka. Låt krämen svalna och tillsätt sedan vaniljsockret.
  2. Kavla ut varje deghalva till en rektangel, ca 25 x 40 cm. Skär 25 cm långa remsor som är ca 2 cm breda. Tvinna varje remsa och forma till en åtta. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs utan bakduk ca 30 min. Lägg en klick vaniljkräm i åttornas ringar med en tesked. Pensla bröden med uppvipsat ägg och grädda mitt i ugnen 6-8 min i 225°. Låt wienerbröden svalna på galler utan bakduk. Blanda florsocker och vatten till glasyren och ringla den över bröden.