Jordgubb- och rabarbercouli- dressing

Postat 2020-07-19 i Recept

 

Fräsch dressing till sommarens läckra sallader!

 

Gör så här: Mixa 1 dl jordgubb🍓& rabarber kompott ( se recept tidigare inlägg) blanda i 1 msk senap & 2 msk citronsaft samt 1 nypa salt. Omröres väl. Är den för tjock, späda med lite vatten! Bara att ringla över era goda sallader🥗.

 

Chiapudding

Postat 2020-07-19 i Recept

 

Gott enkelt mellanmål!

Blanda 3 msk chiafrön med 2 dl vaniljyoghurt, rör om väl. Häll upp på glas. Låt stå en stund i kylen tills fröna svällt & puddingen blivit fast, serveras med jordgubb 🍓 & rabarberkompotten (från tidigare inslag), dekorera med bär. Klart att servera!

 

Jordgubb- och rabarberkompott

Postat 2020-07-19 i Recept

 

Nu är våra svenska jordgubbar som godast & rabarbern finns tillgänglig i stora mängder! Passa på att göra en ljuvlig 🍓kompott! Användbar till mycket annat också! Som tex gör din egna yoghurt. Tag naturell yoghurt & en klick kompott, blanda! Vips! Yoghurt! Gör såhär: (Lägg alla ingredienserna i en gryta)! 5 dl jordgubbar 5 dl rabarber 3 dl socker 2 msk citronsaft 1/2 urskrapad vaniljstång eller 2 kryddmått vaniljpulver Koka ca 7minuter tills frukten mjuknat & färgen blivit djupröd. Låt kallna.

 

 

Det roligaste jag vet med att baka🥖🍞 är när man får vara kreativ med det som finns, samt att det blir ju hållbart att ta tillvara på det ni redan har hemma i kyl & skafferi!
Gör så här: 25 g jäst 2,5 dl vatten, 37′ 2 msk olivolja eller den oljan ni har alt. Smör 1/2 dl solrosfrön 1/2 dl pumpafrön 1 msk salt 2 dl havregryn 1 dl mannagryn 4-5 dl mjöl ( jag hade skrädmjöl, dinkel & vetemjöl hemma, blandade i av alla sorter).
Smula jästen i bunken, häll i vattnet samt oljan & tillsätt övriga ingredienser allt eftersom. Blanda väl tills det blivit en deg. Strö över lite mjöl. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek. Tag upp degen, dela i 12 bitar, rulla bollar, lägg dem valfritt tätt inpå varandra, pensla med vatten, strö över lite mjöl, fröer, mannagryn eller vad ni har därhemma! Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek. Grädda i 225′ ca 20-25 minuter till en innetemp på 95-98′ eller tills brödet låter lite ihåligt när ni knackar lätt på det.
Kolla gärna att undersidan fått färg också! Serveras med äkta smör, lagrad ost & gärna den tropiska fläderblomsmarmeladen (Se recept i min blogg på Coopvarmland.se) 🍊🍋!
 

Smoothiebowl i mitt växthus

Postat 2020-06-30 i Recept

 

Mina fina dagbarn älskade när jag gjorde smoothies till dem! Smoothien var slut i ett nafs & det bästa av allt är att det går att blanda i nästan vad som helst utan att barnen märker att det är nyttigt!
Tips!
2 dl blåbär ( eller andra bär & frukter ni har hemma i frysen). 2 dl vanilj yoghurt /fil/juice/ valfri mjölk ( Eller blanda ovanstånde, tex. 1 dl yoghurt, 1 nypa ekologiskt vaniljpulver 1 dl juice ). 2 tsk honung eller 1 brun banan 🍌. Mixa alltsammans slätt & servera i skålar.  Dekorera med bär & frukt. Blanda gärna olika färger när ni dekorerar så det ser inbjudande ut!
 

Rostade solroskärnor och pumpafrön

Postat 2020-06-30 i Recept

 

Att rosta både fröer & kärnor blir något helt magiskt för smaklökarna! En smakförhöjare som förgyller sallader, pesto osv. Detta är perfekt för dig som inte tål nötter! Gott som snacks! Tag önskad mängd pumpafrön & solroskärnor, rosta i stekpanna tills det börjar knäppa i fröerna! Slunga omkring dem med lite flingsalt!
 

Tropisk dröm-marmelad

Postat 2020-06-30 i Recept

 

Fläderbusken är som en dröm & doften likaså, känner lycka i själen av dessa smaker & dofter! Ljuvlig tid att vandra i trädgården nu! Matglädje när den är som bäst! Blir en sådan underbar brytning av sötma, syra & lite beska i denna marmelad ✨ hoppas den smakar💖.
Gör så här: Mixa alla citrusskivorna från Mias Fläderblomssaft i en matberedare till önskad storlek, mixa väldigt fint om du inte är så förtjust i skal ( skär ev bort fläckar på skalet samt fästet & tag bort kärnorna innan du mixar). Häll skalen i en gryta tillsammans med 4 dl socker, 4 dl silad & outspädd Fläderblomssaft, 1 dl citronjuice gärna ekologisk! Har ni någon passionsfrukt kvar kan ni pressa ner den också, ljuvligt gott!
Koka marmeladen i ca 15 min, skumma bort det vita. Häll upp på steriliserade burkar. Blir ca 3 burkar. Låt er väl smaka ✨.
 

Mias tropiska fläderblomssaft

Postat 2020-06-30 i Recept

 

Havtorn är moder naturs gåva till oss kvinnor! Älskar havtorn & passionsfrukt som tillsammans tillför så god syra i saften!

 

Gör så här: Plocka ca 60 fläderblommor, skölj dem, lägg i en 10 liters gryta. Skiva 8 apelsiner, 4 citroner, 2 lime, pressa ur 2 passionsfrukter, samt häll i ett paket mixade havtorn i grytan, vänd ner 2 kg socker, samt ca 7 liter kokande vatten! Rör om noga, låt stå övertäckt i 3 dygn gärna lite kallt! Sila saften & häll upp på steriliserade flaskor.

 

Öppnad flaska förvaras i kylskåp. Hållbarheten får ni titta, lukta, smaka för att avgöra men pga hög sockerhalt så bör den hålla länge. Man kan frysa in överbliven saft i en annan behållare också, om man vet med sig att man inte kommer förbruka resterande saft inom kort!

 

Limemarinerade jordgubbar

Postat 2020-06-16 i Recept

Vid denna tid på året står hela Värmland i blom och grönskan ute i naturen gör mig så fantastiskt glad och hoppfull.
En riktigt speciell vecka är här och vad kan egentligen kännas mer svenskt än midsommar? För de flesta är jordgubbarna betydelsefulla att garnera den kommande helgen med. Något som hela familjen kan uppskatta är dessa limemarinerade jordgubbar som enligt mig är ett riktigt bra sätt ta hand om de jordgubbar som eventuellt blir över vid tårtbak och annat.

 

Njut av den pigga smaken av lime, passionfrukt och apelsin ihop med sommarens favoritbär.

Detta behöver du:

Jordgubbar
Lime,
Apelsin
Passionsfrukt

Marinera jordgubbarna med passion- & citrusfrukterna!

 

Midsommar- smoothie

Postat 2020-06-16 i Recept

Det piggar alltid upp med en fräsch smoothie. Under midsommar så känns jordgubbar som en självklar ingrediens, visst?
En fin smak-kombo till jordgubbar är fläder.

Ni som följt mig länge här vet hur svag jag är för bruna bananer. Vet ni varför? Jo för att de dessvärre ofta kastas bort men är fullt dugliga att använda för exempelvis smoothies, over night oats och mycket annat. Jag värnar om att ta vara på maten. Så som ni säkert förstår blir just bruna bananer en perfekt bas till denna midsommarsmoothie.

Må gott nu!

 

Recept:
Gärna 1 brun banan!
3 dl jordgubbar
1 dl äppeljuice med fläder
Mixa alltsammans till en slät smoothie! Dekorera med vad ni har att tillgå hemma 🙂

 

Over Night Oats, havregrynsgröt!

Postat 2020-05-27 i Recept

👩🏼‍🍳Kock-Mia tipsar om Over Night Oats – havregrynsgröt. 🥄

2 dl havregryn
2 dl äppelmust
1 tsk grovt stötta kardemummakärnor

Blanda alltsammans och ställ antingen i kylskåp eller övertäckt i rumstemperatur till nästa dag. Servera med mjölk, bär och eventuellt kanel. 😋

 

Ingefärashot

Postat 2020-05-11 i Recept

Gör så här:

1 liter vatten eller 1 liter äppelmust, ni kan även ta hälften vatten & hälften äppelmust!
Saften från 6-10 citrus frukter 1 bit eller 1 hel rot färsk riven ingefära, beroende på hur starkt ni föredrar, eller hur mycket ingefära ni har hemma!
2 tsk torkade chiliflakes eller 1 färsk chili.

Riv ingefäran, pressa citrusfrukterna, strö i chilin, häll på vattnet & äppelmusten i en kastrull, sjud till ca 60 grader, låt dra & svalna samt sila! Sen har ni en ”hot shot🌶️” före morgonkaffet❣️

 

Gör så här:
Skär brödet i tärningar och tillsätt olja i lagom mängd. Krydda med era favoritkryddor samt torkade örter och eventuellt sesamfrön. Vänd runt krutongerna. Klä en plåt med bakplåtspapper. Häll över brödtärningarna och rosta i 200 grader tills de är gyllene och krispiga. Eventuellt kan de behöva torka lite på eftervärmen från ugnen om de inte är krispiga. Klart!

 

Banana dulce cheesecake

Postat 2020-04-23 i Recept

Dulce de leche, ca 5 dl färdig kräm:
1 liter mjölk (3%), 1 dl grädde, 5 dl socker, 1/2 dl muscovado socker, 1 tsk bikarbonat.
Blanda mjölken och grädden i en stor kastrull. Låt koka upp! Dra åt sidan, tillsätt resterande ingredienser.
Sjud därefter i 2-3 timmar till en krämig massa. Låt svalna ordentligt & kyl krämen i kylskåpet!

Digestivekex-smul:
Smält 50 gram smör & häll i krossade/smulade digestivekex ca 8-10 stycken.
Blanda alltsammans tills smulorna & smöret blivit ett!

Vispa grädden & vänd ner i en spritspåse, tag fram glas, varva cheesecaken med digestivekex smul, dulche de leche, torkade bananer, färska bananskivor, lingon, grädde, salta jordnötter & dekorera snyggt på toppen!

 

Snabb och enkel Lingonsylt

Postat 2020-04-20 i Recept

Gör så här:
5 dl frysta lingon eller andra bär, socker efter eget tycke och smak. Låt koka tills färgen fördjupas och blir lite mörkare. Skumma om det behövs. Häll upp den heta sylten i en varm steriliserad burk och förslut.

 

Saffran-, kokos- och apelsintoppar

Postat 2020-04-09 i Recept

Mias kokostoppar
50gram brynt smör
4 påsar saffran
2 ägg, gärna ekologiska
1 dl strösocker
1 hel påse kokosflingor

Saft från 2 lime, 2 clementiner, rivet apelsinskal från 1 apelsin, ni kan riva skalet på alla citrusfrukterna om ni vill ha mycket citrussmak annars räcker det med skal från 1 apelsin.

Garnering: Smält vit choklad, garnera gärna med skal från lime för den snygga färgens skull.

Bryn smöret, häll i saffran. Blanda väl, låt svalna lite, häll i resterande ingredienser. Låt svälla en stund ca 30 minuter. Forma toppar, grädda i 175´ca  8-10 minuter.

Låt kallna, spritsa smält vit choklad över topparna, garnera med rivet grönt lime skal. Njut!

 

Bananbröd, baka utan jäst

Postat 2020-03-30 i Recept

Bananbröd med bikarbonat och naturell yoghurt eller filmjölk!

2 mogna mosade bananer

½ dl äppelmust, ni tar vad ni har hemma, honung funkar också!

5 dl filmjölk eller 5 dl naturell yoghurt

3 dl havregryn, ni kan även ta olika fröer och blanda ut med havregrynen.

5 dl mjöl, även här kan ni variera vilka mjölsorter ni vill men tar ni bara grovt mjöl kan brödet bli lite mer kompakt

½ dl chiafrön, linfrön, psylliumfrön, vad ni har hemma! Ta tillvara!

1-2 tsk flingsalt

2 tsk bikarbonat, blandas med mjölet.

Rör samman alltsammans till en smidig massa, häll ut i bakplåtspappersklädd form och platta till brödet lite, strö över havregryn ev. fröer för ett läckert utseende.

Grädda i 175´ ca 1 timme på nedersta falsen i ugnen. Har ni termometer ska brödet vara emellan 95-98´. Ta ut brödet ur formen och låt svalna på galler.

 

Mias vaniljråkräm!

Postat 2020-03-05 i Recept

1 ägg uppvisas med 1 msk hemgjort vaniljsocker, blandas därefter ihop med 3 dl lättvispad grädde. Fantastiskt god vaniljsås till paj!

 

Hemgjort ljuvligt gott vaniljsocker!

Postat 2020-03-05 i Recept

Dela vaniljstången i två delar, skåra ur de svarta vaniljfröna. Det är lättare att blanda fröna med en gaffel samt lite strösocker på en skärbräda tills du arbetat in fröna tillräckligt i sockret och därefter kan du öka på mängden socker & sedan blanda alltsammans i en bunke. Räkna med 2-3 dl socker /halv vaniljstång. Likadant för florsockret. Men ju mer socker ni använder desto drygare blir ju vaniljstången! Låt gärna sockret stå och torka i en bunke i rumstemperatur någon dag innan ni häller upp vaniljsockret & försluter burkarna.

 

Bananpannkakor

Postat 2020-03-05 i Recept

2 mosade bruna bananer 🍌 4 ägg, ni kan gärna smaksätta med lite vaniljpulver eller kanel, kardemumma, helt enkelt vad ni tycker om! Mixa bananerna med ägg & ev smaksättning. Häll smeten i stekpannan, jag brukar göra dem ganska nätta, lite större än plättar dock, stek pannkakorna i smör för smakens skull! Servera gärna med hemgjord hallonsylt samt färska bär!

 

Äppelpaj

Postat 2020-03-05 i Recept

Äppelpaj

Smuldeg
175 gram brynt smör
2 dl vetemjöl
3 dl, valfritt (grahamsmjöl, kokos, solroskärnor, havregryn, skrädmjöl, ta gärna 1 dl av varje ta av något ni har hemma och som ni tycker om)!
1,5 dl råsocker
1 nypa salt.

Fyllning
5 äpplen, klyftade
3 msk råsocker eller kokossocker
2 msk malen kanel
2 rejäla klickar smör

Gör såhär:

Fyllning:
Klyfta äpplena, bryn smöret, häll i äpplena strö på kanel och råsocker. Fräs runt äpplena en stund tills alla äpplen täckts med råsocker och kanel. Tar bara någon minut. Häll över äpplena i en smord pajform.

Smuldeg:
Bryn smöret, mät upp de torra ingredienserna i en bunke, häll det avsvalnade smöret över de torra ingredienserna, blanda alltsammans väl.

Sedan fördelar ni smuldegen fint och jämnt över äpplena.

Grädda i 175´ca 35-45 minuter eller tills smuldegen fått gyllene färg.

Servera gärna med Mias vanilj-råkräm! Så gott!

 

Torka bruna bananer

Postat 2020-03-02 i Recept

Skiva riktigt bruna bananer med äggdelare, lägg på ett bakplåtspapper samt bakplåt. Torka i 70′ ca 12-16 timmar eller tills de är torra & krispiga. Förvaras torrt i glasburk.

 

Tropiska Bananbollar

Postat 2020-02-24 i Recept

5 bruna bananer
Saft från 3 clementiner, 1lime, 1 citron och rivet skal från alla citrusfrukterna
(helst ekologiska). Har ni bara apelsiner hemma så tar ni dem, poängen är att ta vad man
har hemma!
2,5 msk kakao
1 msk kanel
1 tsk havssalt
Ca 12-12,5 dl havregryn.

2 dl Kokosflingor som blandas med 1-2 msk
Banan/Passionsfruktspulver.
(Finns att köpa på nätet, hälsokosten, inget måste förstärker bara de tropiska smakerna).
Lingon pulver, blåbärspulver fungerar lika bra!

Gör så här:
Mixa bananerna, saften, kryddorna till en slät massa, vänd ner i en bunke, häll i havregrynen
samt citrusskalet, blanda väl till en rullbar massa, rulla bollar, vänd runt bollarna i
kokosflingorna/bärpulvret.

Ät och njut!

 

Banan, Apelsin & Kardemumma-granola

Postat 2020-02-24 i Recept

4 bruna bananer
750 gram havregryn
1 tsk havssalt
2 msk grovt stötta kardemumma kärnor
3 dl kokosflingor
Riven Apelsincest/apelsinskal från 2 stora apelsiner.
2 dl äppelmust eller annan juice ni har att tillgå!

Ni kan även pressa ur saften från apelsinerna ni använt cesten till.
Jag använde apelsinjuicen till en smoothie så ni väljer själv vilka smaker och alternativ som
passar er bäst.

Mixa bananerna, juice och kryddorna till en slät massa, häll massan i en bunke, vänd ner
havregryn, kokosflingor. Blanda väl, häll ut alltsammans på en plåt med bakplåtspapper,
sprid ut massan, krama med händerna så det blir som små kaksmulor.

Rosta i 130´ ca 25 min, ta ut plåten, vänd runt alltsammans så det blir jämnt gräddat, rosta
ytterligare ca 25 min eller tills granolan blir gyllene. Kan gärna ligga på lite eftertorkning när
ugnen är avstängd.

Rosta fröer
1 påse pumpafrön
1 påse solrosfrön
Rosta fröerna i 200´ca 5 minuter. När fröerna svalnat, vänder ni runt apelsincesten eller
apelsinskalet så det får ligga och torka med fröerna.

När alltsammans är rostat och har kallnat kan ni även tillsätta ett paket russin, torkade bär,
kokosflakes, nötter, chiafrön, linfrön osv. Helt enkelt vad ni föredrar i er granola.

Lycka till! Kram Mia!

 

Semmel-bollar

Postat 2020-02-24 i Recept

Mias Semmel-bollar!

200 gram torkade dadlar eller annan torkad frukt.

2 dl mandelmjöl

2 tsk grovt stötta kardemummakärnor

1 nypa havssalt

1 dl hackade mandlar

Samt hackade mandlar att rulla bollarna i. Om ni gillar kardemumma kan ni även vända ner lite i de hackade mandlarna ni ska rulla bollarna i.

Mixa frukten tillsammans med salt och kardemummakärnor till en smidig massa.

Tillsätt mandelmjöl och hackade mandlar, blanda och rör om med slickepott till det blir en smidig rullbar massa.

Rulla bollar, vänd runt dem i hackad mandel.

Ät & Njut!!!

 

 

 

Quesadillas

Postat 2020-02-24 i Recept

Quesadillas

4 tortillia bröd, alla bröden breder jag på färskost samt pesto på.  Men två av bröden läggs ovanpå!

Färskost

Pesto

Bladspenat/Ruccola/Salladsblad

Lufttorkad skinka

Tomatklyftor

Strimlad paprika

Svamp skuren i kvartar

Chiliflakes, rapsolja eller olivolja, ramslöksolja osv.

Bred färskosten på bröden, klicka ut peston, strö på salladsbladen, tomatklyftorna, paprikan, svampen, skinkan. Lägg på ett till bröd över, skär dem i kvartar, stek i olja, samt strö lite chiliflakes över, stek tills osten smälter.

Servera!

 

Varm choklad

Postat 2020-02-20 i Recept

Varm choklad med kardemumma!

6 dl mjölk
2 msk kakao
2 msk råsocker eller farinsocker

Vispa samman och sjud tills den är het men ännu inte kokar.

100 gram hackad choklad, gärna överbliven choklad från tex jul!

Placera chokladen i botten av 2 stora glas eller 2 rejäla muggar.

1 tsk grovt stötta kardemummakärnor, 1 tsk råsocker, blandas samman.

Häll mjölkblandningen i glasen, rör om så chokladen smälter.

3 dl vispad grädde i spritspåse med tyll

Spritsa grädden snyggt på toppen och strö över kardemummablandningen.

Njut!

 

Alla hjärtans dag

Postat 2020-02-10 i Recept

Alla recept räcker till många portioner, perfekt till matlådor!

Recept Förrätt:

Potatissoppa med timjan, chili och västerbottenost.
1 kg valfri potatis, tärnad
1 st hackad lök
1 dl torkad smulad svamp eller 1 dl förvällda kantareller
2 dl riven Västerbottenost eller annan lagrad ost.
Grädde 5 dl
Vatten ca 7,5 dl
Smör
Salt, torkad timjan eller gärna färsk timjan också, chiliflakes

Ni kryddar efter eget tycke och smak men det är gott med lite extra sting!

Speciellt på Alla hjärtans dag!
Stek potatisen, löken, svampen i smör några minuter, krydda efter eget tycke, häll på grädden och vattnet, häll i osten, Kan lätt brännas vid i botten av kastrullen så rör noggrant. Koka tills potatisen är mjuk. Servera gärna med lite creme fraiche & färsk timjan.

Huvudrätt:
Wrap med tacofärs, kyckling, vegofärs eller frästa grönsaker! Valfritt!
Denna wrap bygger på vad ni har där hemma.
Tortillabröd
Köttfärs
Vegofärs
Frästa grönsaker

Kyckling:
Alla alternativen stekts med tacokrydda
Servera wrapen med valfritt ovanstående alternativ, grönsaker, vitlöks-creme fraiche, salsa, guacamole, picklad rödlök, färsk basilika. Om ni har lite läckert tidningspapper speciellt utformat till mat är det snyggt att linda in wrapen i detta och sedan snitsar ni till det efter egen fantasi.

Efterrätt:
Mias syndigt läckra chokladkaka
100 g brynt smör, och ca 1 msk utöver sparas till kolasåsen!
2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljpulver
4 msk kakao
4 msk bryggt kaffe eller föredrar ni lakritspulver kan ni blanda i 2 msk lakritspulver istället.
1 kryddmått salt

Flingsalt till garnering
Gör så här:

Bryn smöret, låt svalna lite, blanda i ägg, socker, smör, kaffe, de torra ingredienserna. Rör väl. Häll upp i aluminiumformar eller om ni har keramikformar, smörj dem då och sockra formen.
Fyll smeten till ca ¾ av formen, grädda i ca 6-7 min på 200 grader.
Låt kallna.

Kolasås
1dl grädde
1 dl socker
1 dl sirap
1 msk brynt smör
1 nypa Flingsalt i kolasåsen samt till garnering.
Rör runt alltsammans i en kastrull, koka livligt till 109 grader eller tills den fått en gyllene färg och har kolasås konsistens.

Rårörda bär
2 dl tinade bär
Socker efter eget tycke och smak men kolasåsen är söt så låt gärna bären ha kvar lite syra så bryter det mot det söta
Servera kakan med kolasås, strö lite flingsalt på, lägg lite rårörda bär på sidan servera med en klick lättvispad grädde.

Lycka till och hoppas er Alla hjärtans dag blir magisk!
Kram Kock-Mia

 

Tacokrydda

Postat 2020-01-30 i Recept

Tacokrydda:

1dl salt

1 dl torkad basilika och oregano

½ dl cayennepeppar

1dl paprika krydda

½ dl vitlökspulver

½ dl kakao

1dl spiskummin

Blanda alla torra kryddor, stek köttfärsen eller vegofärsen med önskad mängd tacokrydda. Obs! Detta recept räcker till många satser.

 

Vegetariskt recept, Lins a la Bolognese

Postat 2020-01-23 i Recept

Lins a la Bolognese

3 msk rapsolja

2 påsar bolognese mix coop a 400 gram, grönsaker!

5 rivna morötter

1 påse röda linser

800 gram krossade tomater

800 gram passerade tomater

2 dl soltorkade strimlade tomater

Salt, spiskummin, vitlökspulver, cayennepeppar, svartpeppar, gärna ett gott örtsalt om ni har hemma!

2,4 liter vatten ev. mer ni får se hur mycket ni behöver späda när linserna sväller.

Gör såhär:

Stek bolognese mixen med morötterna och linserna, krydda väl, fräs runt alltsammans tills det blir glansigt, då häller ni ner tomaterna, därefter vattnet. Låt puttra tills linserna är mjuka ca 20-25 minuter. Servera till pasta.

Detta recept räcker till väldigt många portioner men som vanligt perfekt bas till många  andra rätter, använd er kreativa sida!

 

Vegetariskt recept, Paprikasoppa

Postat 2020-01-23 i Recept

Paprikasoppa

12 paprikor gärna gula, röda och orangea, skär ner i grova bitar

2 hackade lökar

3 vitlöksklyftor

2 dl strimlade soltorkade tomater

Rapsolja eller olivolja

Chiliflakes, salt, torkad oregano, basilika, mejram

Lägg paprikabitarna med löken och vitlöken, soltorkade tomater i en djup långpanna, krydda, ringla över oljan, vänd runt med händerna, rosta i 225 grader ca 20 minuter, Mixa alltsammans i matberedare, tillsätt 1 dl soltorkade tomater, mixa tills röran blir slät, häll i kastrull, fyll på ca 17 dl vatten, rör runt så den blir riktigt krämig, här kan man ha i 1-2 bitar grönsaksbuljong för än mustigare smak men välj då gärna en ekologisk buljong för att undvika kemiska smakförstärkare, ni kan blanda i valfri grädde om ni vill ha den än fylligare. Låt koka upp, Servera! Gärna med en klick valfri creme fraiche och rostade solrosfrön med lite flingsalt samt färska örter & en bit gott bröd.

Denna soppa kan ni även ha som bas till allt från pizza till en god gryta med baljväxter.

 

 

Cous cous bollar

10dl cous cous

100 g fint mixade soltorkade tomater

3 msk smulade torkade trattkantareller

1 dl riven parmesan eller västerbottenost eller valfritt

1-2 ägg se till att smeten går att rulla lätt. Behövs det 2 ägg så tar ni det.

1 dl solrosfrön

Trocomare örtsalt, salt, cayennepeppar, svartpeppar.

Panko ströbröd

Gör såhär:

Blanda couscous med tomater, kantareller, parmesan, solrosfrön, krydda efter eget tycke och smak men gärna lite het eftersmak är gott. Blanda i äggen, när ni fått en rullbar konsistens rullar ni bollarna i pankoströbrödet

(tänk köttbullar i storlek).

Ringla över olja på bollarna eller skaka runt dem i raps eller olivolja så alla får fin färg vid gräddningen. Grädda på plåt med bakplåtspapper ,

225 grader ca 10 minuter eller tills de fått en gyllene färg. Ni kan också fritera dem om ni vill.

Ugnsrostade tomater, champinjoner

Gör min Örtolja se under fliken recept.

Halvera stora tomater och svampen, har ni coctailtomater och små svampar kan ni bara slunga dem i örtoljan  direkt samt salta och peppra lite, gärna svart eller cayennepeppar.

Rosta i 200 grader ca 15 minuter eller tills de fått lite färg.

 

Örtkräm

Valfri typ av creme fraiche 5 dl.

1 kruka basilika

1 riven vitlöksklyfta

Salt och svartpeppar

Mixa basilikan slät och fin med creme fraiche, blanda i  den rivna vitlöken, krydda.

Servera cous cous bollarna med örtkrämen samt de rostade tomatena och svampen, grönsallad till.

 

 

 

Tomatsoppa

Postat 2020-01-13 i Recept

Tomatsoppa

Fräs 2 gula lökar  i 5 msk rapsolja tillsammans med

2 msk hel kummin

2 msk hel spiskummin

1 tsk grovmalen svartpeppar

2 msk paprika krydda

2 tsk vitlökspulver

1 tsk cayennepeppar

2 msk oregano

2 msk basilika

1 tsk kakao

3-4 msk salt efter tycke och smak, blir många portioner!

Vänd ner

2 st rivna periljerötter

2 st rivna palsternackor

4 stora rivna morötter.

Låt rotfrukterna fräsa med tillsätt därefter

4 burkar Coop X krossade tomater

6 burkar Coop X fyllda med vatten.

Låt koka tills rotfrukterna mjuknat. Klart!

Detta blir en otroligt god kryddstark bas som kan användas dels som tomatsoppa & servera en klick creme fraiche till.

Tillsätt röda linser så blir den krämigare och mer proteinrik.

Stek köttfärs eller vegofärs och blanda i tomatsoppan, vips så har ni en bolognese!

Ni kan använda den som en salsa eller som grund på pizza men minska då på vattenmängden så den blir fastare. Vill ni kan ni mixa den, ni kan utesluta rotfrukterna men personligen tycker jag de tillför otroligt mycket smak!

Stek grytbitar av nötkött och låt koka till en gulaschgryta med tomatsoppan. Tillsätt mejram & riven muskotnöt efter smak. Överdosera inte muskotnöten, ca en halv till en tesked räcker.

Servera till pasta minska ev. på vattenmängden något, servera med pesto och parmesan eller västerbottenost. Lycka till, Varma hälsningar Kock-Mia!

 

Granatäpple

Postat 2020-01-08 i Recept

Ett granatäpple som ser trist och tråkigt ut kan vara fint inuti.

 

Hemlagad Creme Fraiche

Postat 2019-12-30 i Recept

Ingredienser

5 dl grädde
2 msk filmjölk

Gör så här

Häll 5 dl grädde i en bunke och tillsätt 2 msk filmjölk och blanda runt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i två dygn så har man en färdig Crème Fraiche.  Förvara sedan i kylskåp.

 

Pepparkaks-cheesecake i glas

Postat 2019-12-27 i Recept

Ingredienser

14-15 pepparkakor, mortlas till småbitar
50 gram smält smör
Blanda samman smulet och smöret till crunch.
1 burk mascarpone, vanilpulver, 1 msk florsocker, blandas till en krämig smet.
Lingon

Gör så här

Varva alltsammans i fina glas, börja med pepparkakscrunchet, därefter mascarponekrämen, lingon och fortsätt till ni närmar er glasets kant, dekorera med lingon överst.

 

Pulled Pork

Postat 2019-12-25 i Recept

Ingredienser

Överbliven skinka från julbordet, glögg, julmust, coca-cola, apelsinjuice, det ni har hemma!

Pepparkakskryddor, spiskummin, salt. Mängd beror på hur mycket skinka ni har. Men krydda hellre lite extra!

Gör så här

Täck skinkan med vätskan och krydda, låt koka tills skinkan går att dra isär enkelt med två gafflar, använd vätskan från kokningen & vänd runt köttet i den. Servera i ett pitabröd med dressad grönkål med senapsdressing, rödkålscoleslaw med granatäppelkärnor, ananas salsa, tomatsalsa.

 

Klyftpotatis med örtolja

Postat 2019-12-19 i Recept

Ingredienser

Potatis
Örtolja
Flingsalt

Gör så här

Skär klyftpotatis, ringla örtolja över potatisen och strö över lite flingsalt. Slunga runt allt och in i ugnen i 225 grader ca 30-45 minuter.

Örtolja

Ingredienser
200 gram bladspenat,
ruccola,
blandade olika örter,
4-5 dl rapsolja)
Gör så här
Mixa bladgrönsakerna och örterna med rapsoljan som hälls i matberedaren i en jämn stråle under mixningen, smaksätt med salt och cayennepeppar efter eget tycke och smak. Klart! Otroligt användbart till allt från focaccia till klyftpotatis och mycket mer! Förvaras i kylskåp.

 

Saffransbiscotti

Postat 2019-12-12 i Recept

(Grädda i 175´10-15 min, snedda längderna, vänd dem med snittytan uppåt, rosta 5 minuter, låt torka i 100´tills de är genomtorra, Klart)!

Ingredienser

100 gram smält smör
2 pkt saffran
2 ägg
1,5 dl socker
Saft och skal från 1 apelsin
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
100g hasselnötter, grovt hackade

Gör såhär

Smält smöret med saffranet. Låt svalna något.
Blanda mjölet med bakpulvret, hacka nötterna, riv apelsinskalet, pressa ur saften ur apelsinen. Vänd ner smör & saffranblandningen i en bunke, tillsätt äggen samt apelsinskal och saft, häll i nötterna, mjölet och bakpulvret. Knåda ihop till en följsam deg, dela den i 3 lika stora bitar, rulla ut till längder, lägg på plåt, tryck till lätt med fingrarna så längderna plattas till, grädda!

 

Ingredienser

1 ananas, 1 mango, 1 äpple, 2 apelsiner, granatäpplekärnor, passionsfrukt,

Gör såhär

Skär ner frukten i bitar, pressa apelsinerna över frukten, vänd ner passionsfrukten och granatäppelkärnorna, blanda och krydda med chili flake, mängd efter eget tycke.

 

Örtolja

Postat 2019-12-02 i Recept

Ingredienser

200 gram bladspenat, ruccola, blandade olika örter
4-5 dl rapsolja

Gör så här

Mixa bladgrönsakerna och örterna med rapsoljan som hälls i matberedaren i en jämn stråle under mixningen, smaksätt med salt och cayennepeppar efter eget tycke och smak. Klart! Otroligt användbart till allt från focaccia till klyftpotatis och mycket mer! Förvaras i kylskåp.

 

Granola (till många)

Postat 2019-11-28 i Recept

Ingredienser

1,5 kg Havregryn, 200g kokosflingor, 2-3 bruna bananer, ca 4-5 dl apelsinjuice, 1-2 msk pepparkakskryddor, apelsincest, 1 påse pumpakärnor, 1 påse solrosfrön, 1 påse linfrön, 1 påse kokosflakes, 1 påse russin.

Gör såhär

Mixa de bruna bananerna med apelsinjuicen till en smet, tillsätt apelsincest och kryddorna, vänd ner havregrynen och kokosflingorna. Rör omsorgsfullt så allt blir ordentligt blandat och fördela blandningen som kaksmulor. Lägg på bakplåtsklädd plåt, sprid ut granolan. Rosta i 130´ca 25 minuter. Rör runt alltsammans så granolan blir jämt gräddad. Rosta ännu en gång i 25 minuter tills den är torr och gyllene.