Tomatsoppa

Postat 2020-01-13 i Recept

Tomatsoppa

Fräs 2 gula lökar  i 5 msk rapsolja tillsammans med

2 msk hel kummin

2 msk hel spiskummin

1 tsk grovmalen svartpeppar

2 msk paprika krydda

2 tsk vitlökspulver

1 tsk cayennepeppar

2 msk oregano

2 msk basilika

1 tsk kakao

3-4 msk salt efter tycke och smak, blir många portioner!

Vänd ner

2 st rivna periljerötter

2 st rivna palsternackor

4 stora rivna morötter.

Låt rotfrukterna fräsa med tillsätt därefter

4 burkar Coop X krossade tomater

6 burkar Coop X fyllda med vatten.

Låt koka tills rotfrukterna mjuknat. Klart!

Detta blir en otroligt god kryddstark bas som kan användas dels som tomatsoppa & servera en klick creme fraiche till.

Tillsätt röda linser så blir den krämigare och mer proteinrik.

Stek köttfärs eller vegofärs och blanda i tomatsoppan, vips så har ni en bolognese!

Ni kan använda den som en salsa eller som grund på pizza men minska då på vattenmängden så den blir fastare. Vill ni kan ni mixa den, ni kan utesluta rotfrukterna men personligen tycker jag de tillför otroligt mycket smak!

Stek grytbitar av nötkött och låt koka till en gulaschgryta med tomatsoppan. Tillsätt mejram & riven muskotnöt efter smak. Överdosera inte muskotnöten, ca en halv till en tesked räcker.

Servera till pasta minska ev. på vattenmängden något, servera med pesto och parmesan eller västerbottenost. Lycka till, Varma hälsningar Kock-Mia!

 

Granatäpple

Postat 2020-01-08 i Recept

Ett granatäpple som ser trist och tråkigt ut kan vara fint inuti.

 

Hemlagad Creme Fraiche

Postat 2019-12-30 i Recept

Ingredienser

5 dl grädde
2 msk filmjölk

Gör så här

Häll 5 dl grädde i en bunke och tillsätt 2 msk filmjölk och blanda runt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i två dygn så har man en färdig Crème Fraiche.  Förvara sedan i kylskåp.

 

Pepparkaks-cheesecake i glas

Postat 2019-12-27 i Recept

Ingredienser

14-15 pepparkakor, mortlas till småbitar
50 gram smält smör
Blanda samman smulet och smöret till crunch.
1 burk mascarpone, vanilpulver, 1 msk florsocker, blandas till en krämig smet.
Lingon

Gör så här

Varva alltsammans i fina glas, börja med pepparkakscrunchet, därefter mascarponekrämen, lingon och fortsätt till ni närmar er glasets kant, dekorera med lingon överst.

 

Pulled Pork

Postat 2019-12-25 i Recept

Ingredienser

Överbliven skinka från julbordet, glögg, julmust, coca-cola, apelsinjuice, det ni har hemma!

Pepparkakskryddor, spiskummin, salt. Mängd beror på hur mycket skinka ni har. Men krydda hellre lite extra!

Gör så här

Täck skinkan med vätskan och krydda, låt koka tills skinkan går att dra isär enkelt med två gafflar, använd vätskan från kokningen & vänd runt köttet i den. Servera i ett pitabröd med dressad grönkål med senapsdressing, rödkålscoleslaw med granatäppelkärnor, ananas salsa, tomatsalsa.

 

Klyftpotatis med örtolja

Postat 2019-12-19 i Recept

Ingredienser

Potatis
Örtolja
Flingsalt

Gör så här

Skär klyftpotatis, ringla örtolja över potatisen och strö över lite flingsalt. Slunga runt allt och in i ugnen i 225 grader ca 30-45 minuter.

Örtolja

Ingredienser
200 gram bladspenat,
ruccola,
blandade olika örter,
4-5 dl rapsolja)
Gör så här
Mixa bladgrönsakerna och örterna med rapsoljan som hälls i matberedaren i en jämn stråle under mixningen, smaksätt med salt och cayennepeppar efter eget tycke och smak. Klart! Otroligt användbart till allt från focaccia till klyftpotatis och mycket mer! Förvaras i kylskåp.

 

Saffransbiscotti

Postat 2019-12-12 i Recept

(Grädda i 175´10-15 min, snedda längderna, vänd dem med snittytan uppåt, rosta 5 minuter, låt torka i 100´tills de är genomtorra, Klart)!

Ingredienser

100 gram smält smör
2 pkt saffran
2 ägg
1,5 dl socker
Saft och skal från 1 apelsin
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
100g hasselnötter, grovt hackade

Gör såhär

Smält smöret med saffranet. Låt svalna något.
Blanda mjölet med bakpulvret, hacka nötterna, riv apelsinskalet, pressa ur saften ur apelsinen. Vänd ner smör & saffranblandningen i en bunke, tillsätt äggen samt apelsinskal och saft, häll i nötterna, mjölet och bakpulvret. Knåda ihop till en följsam deg, dela den i 3 lika stora bitar, rulla ut till längder, lägg på plåt, tryck till lätt med fingrarna så längderna plattas till, grädda!

 

Ingredienser

1 ananas, 1 mango, 1 äpple, 2 apelsiner, granatäpplekärnor, passionsfrukt,

Gör såhär

Skär ner frukten i bitar, pressa apelsinerna över frukten, vänd ner passionsfrukten och granatäppelkärnorna, blanda och krydda med chili flake, mängd efter eget tycke.

 

Örtolja

Postat 2019-12-02 i Recept

Ingredienser

200 gram bladspenat, ruccola, blandade olika örter
4-5 dl rapsolja

Gör så här

Mixa bladgrönsakerna och örterna med rapsoljan som hälls i matberedaren i en jämn stråle under mixningen, smaksätt med salt och cayennepeppar efter eget tycke och smak. Klart! Otroligt användbart till allt från focaccia till klyftpotatis och mycket mer! Förvaras i kylskåp.

 

Granola (till många)

Postat 2019-11-28 i Recept

Ingredienser

1,5 kg Havregryn, 200g kokosflingor, 2-3 bruna bananer, ca 4-5 dl apelsinjuice, 1-2 msk pepparkakskryddor, apelsincest, 1 påse pumpakärnor, 1 påse solrosfrön, 1 påse linfrön, 1 påse kokosflakes, 1 påse russin.

Gör såhär

Mixa de bruna bananerna med apelsinjuicen till en smet, tillsätt apelsincest och kryddorna, vänd ner havregrynen och kokosflingorna. Rör omsorgsfullt så allt blir ordentligt blandat och fördela blandningen som kaksmulor. Lägg på bakplåtsklädd plåt, sprid ut granolan. Rosta i 130´ca 25 minuter. Rör runt alltsammans så granolan blir jämt gräddad. Rosta ännu en gång i 25 minuter tills den är torr och gyllene.