Forskningen och handeln gör gemensam sak, Bananchips för minskat matsvinn

Forskarna Roger Renström och Lena Brunzell startade i början av förra året ett projekt på Karlstad universitet för att utreda hur man torkar bananer för att förlänga fruktens livslängd och därmed bidra till att minska matsvinnet. I samarbete med Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör Mia ”Kock-Mia” Magnusson har man nu tagit fram ett bananchips som kommer att testlanseras på marknaden.

Forskarna vid Karlstad Universitet, Lena Brunzell och Roger Renström tillsammans med Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör Mia ”Kock-Mia” Magnusson (i mitten)

– Bananer är egentligen som bäst när de börjar att bli bruna, säger Roger Renström. Men vi konsumenter ratar brunspräckliga bananer vilket innebär att både handeln och vi kunder slänger alldeles för mycket och det gör bananen till den mest miljöovänliga frukten som finns i omlopp.

Unik produkt
Roger Renström och Lena Brunzell har på Karlstad universitet tagit fram en modell för hur både handeln och konsumenten kan skiva och torka bruna bananer som annars slängs för att skapa ett välsmakande bananchips som endast består av 100 % torkade bananer.

– Andra produkter av bananchips som säljs i handeln idag är inte torkade utan de är friterade i olja och är inte ens vanliga bananer då de flesta tillverkas av matbananer som är en helt annan sort, säger Lena Brunzell.

– De övermogna bananerna smakar bäst och gröna bananer blir inte lika bra då de innehåller mer stärkelse som omvandlas till socker vid torkning. Sockret omvandlas till vatten och det blir därför väldigt blött, säger Roger Renström.

De torkade bananerna lanseras på två butiker i Värmland; Stora Coop Hammarö och Stora Coop Palmviken i Arvika.

Testförsäljning i butik
I samarbete med forskarna från Karlstad Universitet provade sedan Mia ”Kock-Mia” Magnusson fram ett sätt hur butiken kan torka, packetera och saluföra bananchipsen direkt till konsumenten. Inledningsvis kommer bananchipsen att erbjudas i begränsad omfattning på Stora Coop Hammarö och på Stora Coop Palmviken i Arvika.

– Jag brinner verkligen för att ge våra kunder tips och råd hur vi gemensamt kan minska matsvinnet, säger Mia Magnusson. Samarbetet med Roger och Lena har därför varit jätteroligt och genom att sälja chipsen i butiken hoppas vi också att inspirera våra kunder att själv torka bananer som blivit över.

Även forskarna tycker att samarbetet varit givande.

– Det är så otroligt mycket forskning som bara hamnar i något arkiv, men tack vare samarbetet med Kock-Mia så finns bananchipsen redan ute på marknaden – underbart, avslutar Roger Renström.

Ytterligare fakta;
Har du bruna bananer i kylskåpet eller skafferiet kan du fixa bananchipsen själv; skiva bananerna i tunna skivor och torka i en vanlig ugn, 50 – 70 grader i 16 timmar.

För ytterligare information; Kontakta Roger Renström på Karlstad Universitet, tfn, 073-803 23 01, Mia ”Kock-Mia” Magnusson, tfn; 070-262 77 07 eller Klas Olsson på Coop Värmland, tfn; 010-410 81 02