Samarbetsavtal mellan Coop Värmland och Värmlands Museum. Värdefull målning av Joan Miró blir kvar i Karlstad.

Sedan 1962 har Coop Värmland ägt ett värdefullt konstverk av den kände spanske konstnären Joan Miró. Målningen har under de senaste åren varit placerad vid föreningens butik på Mitt-i-city gallerian, men i samband med ombyggnad har man letat alternativa placeringar där bl.a. förutsättningarna för en försäljning har undersökts. Då ingen köpare har hittats som ställer upp på Coop Värmlands villkor väljer man att låna ut det till Värmlands Museum.

Länsmuseichef Åsa Hallén och Coop Värmlands VD Tomas Sjölander visar upp Joan Mirós omtalade konstverk ”Makemono” tillsammans med den praktfulla lådan. (Foto; Värmlands Museum, fri användning)

 

  • Då många värmlänningar har minnen förknippade till målningen är det ingen överdrift att den är ett av Karlstads kulturarv, säger Coop Värmlands VD, Tomas Sjölander.
  • Därför hade vi tydliga villkor att en eventuell köpare skulle, förutom att betala vad den beräknas vara värd, också åta sig att fortsätta visa upp den någonstans i Värmland för allmänheten, och med dessa tydliga villkor fick vi helt enkelt ingen köpare.

Lånas ut till Värmlands Museum
I samråd med ett lokalt galleri med god kännedom om den värmländska konstmarknaden har Coop Värmland, istället för försäljning, bestämt sig för att erbjuda Värmlands Museum konstverket genom ett så kallat depositionsavtal. Detta innebär att målningen med den tillhörande lådan lånas ut till Värmlands Museum, där de kommer att finnas utställda under en längre tid från och med juni 2019, då museet återinvigs efter ombyggnaden.

  • Det känns jättebra att vi genom ett samarbete med Värmlands Museum kan fortsätta visa upp målningen. Dessutom öppnas det också möjlighet att visa upp den praktfulla lådan som vi av säkerhetskäl haft inlåst i ett bankfack under de senaste 35 åren, menar Tomas Sjölander.

Värmlands Museum ställer sig också mycket positiva till uppgörelsen

  • Joan Miró är en erkänd internationell konstnär och det är ett konstverk med en historia i Värmland, som många människor har en relation till. Detta i kombination gör att det känns angeläget för oss att tacka ja till att hitta en plats för konstverket på museet när vi nyöppnar i juni 2019, säger länsmuseichef Åsa Hallén.

Joan Mirós omtalade konstverk ”Makemono” tillsammans med den praktfulla lådan. (Foto; Coop Värmland, fri användning)

 

Övriga fakta;
Den spanske konstnären Joan Miró (1893-1983) var verksam i Paris 1920-1940 där han deltog i surrealisternas utställningar. Hans originella bildskrift, som kan påminna om primitiva grottmålningar, förenklades under 1930-talet. Bland hans mer inflytelserika verk märks två målade kakelväggar, Solen och Månen i UNESCO, Paris.

 

Titel;              Makemono
Daterad;        1956
Typ;               Seriegrafi/acrylmålning på thaisiden, naivistiskt motiv.
Signatur;       Miró 33/50
Bredd;           975 cm
Höjd;             39,5 – 41,4 cm
Övrigt;           Målningen levererades i en praktfull träask, utvändigt utskuren och målad i original av Joan Miró. På lockets insida återfinns en magnifik målning på svart botten i lackfärger.

 

Historik
Konsverket har varit i Coop Värmlands ägo sedan 1962, då det inköptes från ett galleri i Stockholm för 10 000 kronor. I all försynthet prydde seriegrafin sedan under många år dåvarande Domusrestaurangen i Karlstad. Konstverket var dessbättre placerat i bankfack redan innan Domus Karlstad eldhärjades 1999, för att renoveras och placeras på dåvarande Obs! Bergvik 2002. Fem år senare flyttades det till Konsum City vid Mitt-i-city gallerian. Den medföljande trälådan har av säkerhetsskäl aldrig kunnat visas upp för allmänheten.

Ytterligare fakta; se gärna; www.coopvarmland.se eller www.varmlandsmuseum.se

För ytterligare information; kontakta Coop Värmlands VD Tomas Sjölander, tfn; 010-410 81 79, Länsmuseichef Åsa Hallén, tfn; 054-701 19 25 eller Coop Värmlands kommunikationschef Klas Olsson, tfn; 010-410 81 02.