– Spännande lansering av Kock-Mia och Anna Wilén; Det värmländska superbäret aronia

Anna Wilén från Ängebäck Trädgård och Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör Mia ”Kock-Mia” Magnusson lanserar de så kallade superbären för dagligvaruhandeln inledningsvis vid Stora Coop Bergvik inom Coop Värmland. Bären kommer från aroniabusken som fram tills nu mest har använts i Sverige som en prydnadsbuske, men som kommit till att bli en riktig hälsotrend.

  • Aroniabären är en riktig hälsobomb som kryllar av nyttigheter, säger Mia ”Kock-Mia” Magnusson. Det höga innehållet av vitaminer, mineraler, kalium, järn och inte minst massor av antioxidanter gör att aronia räknas till det som brukar omtalas som superbär. Jag som i grunden är ekologisk kock och brinner för nyttigheter tycker det ska bli jättekul.

Bild; Anna Wilén från Ängebäck Trädgård (t.v.) tillsammans med Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör Mia ”Kock-Mia” Magnusson. (Foto; Coop Värmland, fri användning)

Odlas i Värmland av Ängebäck Trädgård
Aronia är ett bär som kan liknas vid blåbär både till utseende och storlek. Bären växer på buskar och har odlats i många år i Östeuropa där det länge använts som naturmedicin. Aronia kan växa även här i Värmland under en kort säsong i september och början av oktober, och det är något som Anna Wilén på Ängebäck Trädgård tagit fasta på.

  • Jag har märkt av det ökande intresset så därför föreslog jag att vi skulle kunna erbjuda en lokalproducerad variant här i Värmland och tog därför en dialog med Coop Värmland som nappade direkt. Det här ska bli riktigt spännande, säger Anna Wilén från Ängebäck Trädgård.

Hälsoboost
Aronia har en något besk smak vilket ger bären en mängd olika användningsområden. Det är något som inspirerat Kock-Mia.

  • Den beska smaken gifter sig alldeles utmärkt med en söt frukt som man kan äta som fruktsallad, smoothies eller i morgonfilen. Man kan också blanda i bröddegen för ett extra näringsrikt innehåll. Och framförallt kan man göra sin egen superdryck genom att safta aroniabären, avslutar Mia ”Kock-Mia” Magnusson.

Övriga fakta; Aroniabären kommer inledningsvis att finnas på Stora Coop Bergvik och ett antal butiker i karlstadområdet från och med torsdag

För ytterligare information, kontakta Anna Wilén från Ängebäck Trädgård, tfn; 070-583 31 53, Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör Mia ”Kock-Mia” Magnusson, tfn; 070-262 77 07 eller kommunikationschef Klas Olsson, tfn; 010-410 81 02