Kallrökt laxmacka med pocherat ägg och crème fraiche

Tid: 30 minPortioner: 4 portioner
Kallrökt laxmacka med pocherat ägg och crème fraiche

Ingredienser

4 PORTIONER
2 liter vatten
1 msk ättiksprit (12 %)
1 tsk salt
4 ägg
4 skivor kavring, kanterna bortskurna
2 msk smör
1 dl laktosfri crème fraiche eller med örter
100 g kallrökt lax, i skivor
20 g machésallad
2 msk riven färsk pepparrot
2 msk finskuren gräslök
svartpeppar

DRYCKESTIPS:
Somersby sparkling secco alkoholfri

Kallrökt lax och pocherat ägg på kavring blir tillsammans en god, matig macka. Strö över riven färsk pepparrot och finskuren gräslök så kommer direkt känslan av vår och sommar.

  • Tillagningstid: 30 min
  • Ingredienser: 13

Gör så här

  1. Koka upp vatten, ättiksprit och salt. Stäng av plattan eller sänk värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck äggen i varsin kopp så gulan är hel. Dra ett varv med en sked i det sjudande vattnet så det blir en virvel och häll varsamt ner ett ägg i taget. Pochera 1 eller 2 ägg åt gången, ca 4 min. Lyft upp med en hålslev.
  2. Stek brödskivorna i smör. Bred crème fraiche på brödskivorna och lägg på laxskivor och ägg.
  3. Toppa med mâchesallad, pepparrot och gräslök. Dra ett varv med pepparkvarnen och servera direkt.

Tips

Går toppen att göra som snittar. Toppa då med klyftor av kokt ägg med krämig äggula.
Sara Begner, Matkreatör, Coop