Köttfärspirog

Tid: 1 timmePortioner: 24 stycken
Köttfärspirog

Ingredienser

24 STYCKEN
300 g nötfärs
2 msk smör
300 g vitkål, tunt strimlad
1 gul lök, strimlad
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

DEG
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl rapsolja
1 tsk strösocker
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
1 ägg, till pensling

PICKLAD GURKA
2 dl vatten, ljummet
1 dl strösocker
0.5 dl ättiksprit (12 %)
0.5 gurka
  • Tillagningstid: 1 tim
  • Ingredienser: 18
  • Ugnstemperatur: 200º

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, socker och salt. Häll i mjölet lite i taget och arbeta degen till en smidig blank deg, ca 10 min. Strö över lite mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa 30 min.

Picklad gurka:

  1. Rör ihop vatten, socker, ättiksprit tills sockret löst sig. Skiva gurkan tunt och lägg i lagen. Låt stå tills servering. Stek köttfärsen i smör i het stekpanna. Tillsätt kål, lök, vitlök och stek under omrörning ca 10 min. Krydda med salt och peppar.
  2. Kavla ut degen på mjölat bakbord och stansa ut cirklar ca 10 cm i diametern. Lägg på lite fyllning och vik ihop till en halvmåne.
  3. Tryck ihop kanterna med en gaffel och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Tips

Smaka av fyllningen med kumminfrön eller chili och ingefära.

Sara Begner, Matkreatör, Coop