Semlor

Tid: Jästid: 1 timme + 30 minuter Gräddtid 15 minuterPortioner: 20 STYCKEN
Semlor

Ingredienser

20 STYCKEN
100 g smör
2 tsk mortlade kardemummakärnor
5 dl mjölk
25 g jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
12 dl vetemjöl
1 ägg Erbjudande Ekologiska ägg 12-pack

FYLLNING:
400 g mandel
4 dl florsocker
4 dl vispgrädde

TOPPING:
8 dl vispgrädde
2 msk florsocker
  • Ingredienser: 13
  • Ugnstemperatur: 200º

Tillagningstid: Jästid: 1 timme + 30 minuter Gräddtid 15 minuter

Gör så här

  1. Börja med att förbereda degen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kardemumma och mjölk, värm till max 37 grader. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt socker, salt och cirka 12 deciliter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 20 delar och forma runda bullar med kupad handflata. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, grädda i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna. Skålla mandlarna genom att lägga dem i kokhett vatten 3–4 minuter. Häll av vattnet och spola mandlarna i kallt vatten. Tryck mandeln ur skalet.
  3. Skär av en liten hatt på bullarna. Lägg hattarna åt sidan och gröp ur lite av bullarnas inkråm. Mixa det tillsammans med mandel, florsocker och 4 deciliter ovispad grädde i en matberedare.
  4. Fördela mandelsmeten i bullarna. Vispa resterande 8 deciliter grädde och fyll en spritspåse. Spritsa en krans av grädde på varje semla. Lägg på locket och pudra semlan med florsocker med hjälp av en tesil.

Spritspåse

  1. Gör din egen spritspåse Häll grädden i en plastpåse och klipp bort en liten bit av ena hörnet.

Tips

Gör halva mängden fyllning om du vill frysa halva satsen bullar.
Sara Begner, Matkreatör, Coop