Ugnsbakad karré med plommon- och ingefärssås

Tid: 90 minPortioner: 6 portioner
Ugnsbakad karré med plommon- och ingefärssås

Ingredienser

6 PORTIONER
1 kg fläskkarré i bit
0.5 msk malen spiskummin
0.5 msk chiliflakes
1 tsk nymalen svartpeppar
1.5 tsk salt

INGEFÄRSSÅS:
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
30 g färsk ingefära, tunt skivad
1 msk smör
100 g katrinplommon, strimlade
3 dl vatten
0.5 dl japansk soja (kikkoman)
1 msk strösocker
0.5 tsk sesamolja

TILL SERVERING:
sesamfrön, torrostade
färsk koriander
lime, i klyftor

En klassisk svensk fläskkarré späckas med katrinplommon och bakas i ugnen. Här serveras den ugnsbakade karrén med en sås på katrinplommon, ingefära och soja istället!

  • Tillagningstid: 90 min
  • Ingredienser: 17
  • Ugnstemperatur: 175º

Gör så här

  1. Blanda alla torra kryddor och klappa in köttet med kryddblandningen. Lägg i en ugnsform och rosta mitt i ugnen ca 1 ½ tim.

Ingefärssås:

  1. Fräs lök, vitlök och ingefära i smör i en kastrull. Tillsätt plommon, vatten, soja, socker och ev sesamolja. Låt sjuda ca 15 min. Mixa såsen slät med stavmixer.
  2. Skär köttet i tunna skivor och servera med sås, stekta yoghurtbröd

Servering

Servera gärna med stekta yoghurtbröd, se recept Kycklingvingar med ingefärsglaze.

Tips

Också gott med picklad rödkål till! Picklad rödkål: Strimla rödkål tunt och låt marinera i en lag på 1 del ättiksprit, 2 delar strösocker och 3 delar vatten.

Sara Begner, Matkreatör, Coop